EL: Läänemere ja Doonau koostööstrateegiad arenevad jõudsalt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vidin-Calafati raudtee- ja maanteesilla ehitus Bulgaaria ja Rumeenia vahel Doonau jõel.
Vidin-Calafati raudtee- ja maanteesilla ehitus Bulgaaria ja Rumeenia vahel Doonau jõel. Foto: Wikipedia.org

Euroopa Liidu esimese makropiirkondliku strateegiana käivitus Läänemere piirkonna strateegia 2009. aastal ning sel alal saavutatud edu on selgesti näha Euroopa Komisjoni uuest
arenguaruandest, täna andsid riigipead ja valitsusjuhid oma kinnituse ka ELi Doonau piirkonna strateegiale, mille komisjon võttis vastu möödunud aasta detsembris.

Mõlema strateegia eduks on hädavajalik kõikide tasandite sidusrühmade poliitiline tahe, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse pressiesindaja.

Läänemere piirkonna strateegia käivitamisest alates on kaheksa selles osalevat liikmesriiki ja nende ELi mittekuuluvad partnerid välja töötanud uusi tihedamaid koostööviise, et lahendada selliseid probleeme nagu Läänemere veekvaliteet, vajadus edendada piirkonnas innovatsiooni ja terve rida muid küsimusi.

Programmi «Baltic Deal» raames on koostöös piirkonna põllumeestega vähendatud toitainete kadumist põhjavette ja seeläbi eutrofeerumist. Projektiga «Baltic Transport Outlook» toetatakse piirkonna transporditaristut, andes kauba- ja reisijavoogude põhjalikul analüüsil põhinevat struktureeritud planeerimisabi. Kolme Balti riigi kaasamiseks Euroopa energiaturule seotakse Läänemere energiaturud, toetudes strateegias kindlaks määratud makropiirkondlikele prioriteetidele. Foorumi «BaltFish» abil soovitakse välja töötada uus, piirkonnapõhisem kalavarude majandamise viis.

Täna Euroopa Ülemkogu kinnituse saanud Doonau piirkonna strateegia umbes 200 prioriteetset meedet aitavad arendada piirkonna majanduspotentsiaali ja parandada keskkonnatingimusi. Strateegia keskendub neljale sambale. Prioriteetideks on Doonau piirkonna ühendamine, keskkonnakaitse Doonau piirkonnas, piirkonna jõukuse kasvatamine ning institutsioonide suutlikkuse suurendamine muu hulgas koostööks organiseeritud kuritegevuse vastase võitluse alal.

Nagu Läänemere piirkonna strateegia puhul, nii jälgib Euroopa Komisjon ka selle strateegia rakendamisel tehtavaid edusamme ja avaldab esimese aruande 2012. aasta lõpul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles