Tagaotsitav Sudaani president saabus Hiinasse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Hu Jintao (vasakul) ja tema Sudaani kolleeg Omar al-Bashir.
Hiina president Hu Jintao (vasakul) ja tema Sudaani kolleeg Omar al-Bashir. Foto: SCANPIX

Hoolimata Haagis asuva Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) vahistamiskäsust saabus Sudaani president Omar Hassan al-Bashir täna Hiina Rahvavabariiki.

Sõjaroimades ja inimsusevastastes kuritegudes süüdistatav Bashir suundus visiidile Hiinasse, kus teda enne kohtumist kommunistliku suurriigi presidendi Hu Jintaoga tervitas auvahtkond, vahendas BBC.

ICC andis möödunud aastal Bashiri arrteteerimiseks juba teise vahistamiskäsu, kuid paljud riigid pole väljastatud kohtuorderit seadusepäraseks tunnistanud.

Bashir on pärast vahistamiskäsu väljastamist külastanud ka näiteks Eritread, Egiptust, Liibüat ja Katari, mis pole ratifitseerinud Rooma statuuti, millega ICC loodi ja mis kohustab riike rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud kurjategijaid välja andma.

Ka Hiina pole Rooma statuuti allkirjastanud, mis tähendab, et riik pole kohustatud ICC põhikirja ning ettekirjutusi järgima. Samuti on Peking andnud mõista, et vahistamisorder võib rahutut piirkonda veelgi destabiliseerida.

Kuna ICC-l puuduvad oma politseijõud, siis saab ÜRO ainult soovitada teha kohtuga koostööd.

Bashir on talle esitatud süüdistusi eitanud ning öelnud, et arreteerimisorder ei tähenda tema jaoks midagi. Riigipea on korduvalt kuulutanud, et ta ei tunnusta genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude üle kohut mõistvat ICCd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles