Tšehhi president semutses Iiri euroskeptikutega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Vaclav Klaus sammumas Iiri sõjaväelaste vahel pidulikule tseremooniale.
Tšehhi president Vaclav Klaus sammumas Iiri sõjaväelaste vahel pidulikule tseremooniale. Foto: AFP / Scanpix

Iirimaa välisminister astus sõnasõtta Tšehhi euroskeptilise presidendi Vaclav Klausiga viimase «sobimatute» kommentaaride pärast mõjuka eurovastase grupi üritusel.

 

Euroopa Liidu eesistuja kohuseid jaanuarist täitma asuva riigi president osales nimelt eile iirlaste seas Libertase kodanikuühenduse õhtusöögil, kus ta väljendas muu hulgas «kartust, et vabadust ja demokraatiat Lissaboni leppe ratifitseerimine ei tugevda», vahendas AFP.

«Vastupidi,» rõhutas Klaus pressikonverentsil, mille ta andis koos iiri euroskeptikute juhi Declan Ganleyga. «Selles suhtes me jagame minu arust samu vaateid härra Ganleyga. Ma ütleks, et tšehhid jagavad samu vaateid Iiri kodanikega ja me jälgime referendumit suure huviga.» Klaus läks isegi nii kaugele, et võrdles oma partnerit Nõukogude korra vastu võidelnud dissidentidega.

Tšehhi presidendi seisukohta kritiseeris hiljem raadios teravalt aga Iiri välisminister Michael Martin, kes küll nõustus, et riigipeal on ametliku visiidi ajal õigus erakohtumisteks. Klausi «väga selgeid poliitilisi kommentaare» pidas ta sellegipoolest «sobimatuks sekkumiseks» ajal, mil Iiri valitsus peab oma rahva nimel läbirääkimisi ELiga.

Iiri välisministeerium ametlikku kaebust tšehhidele siiski ei esitanud. «Me teadsime seda ette ja president Klausi vastuolulised vaated paljudes küsimustes on laialt tuntud,» põhjendas Martin. «Ta ei esinda valitsuse vaateid oma seisukohtadega Euroopast.» Klausil on kodumaal küll suur poliitiline mõju, kuid tema võim on piiratud, mistõttu võib üle jõu käivaks osutuda ka Lissaboni leppe ratifitseerimise takistamine.

Tšehhi reporteritega veel Dublinis olles vestelnud Klaus vastas kiiresti Martini kriitikale, mida ta pidas silmakirjalikuks. «Ma ei saa sellist vagatsemist sallida,» teatas president. «Kui mulle miski ei meeldi, siis ma ütlen seda talle otse näkku – ja mitte selja taga.»

Klaus tunnistas seejärel veelkord, et ta tunnetab tõesti «tohutuid probleeme demokraatia kadumise pärast Euroopas» ning arvestades Iiri välisministri ja osa pressi reaktsioone võib olukord tema hinnangul olla «hullem kui ta arvas».

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles