Kohus ei saanud tõendeid arvestada ja mõistis teehooldusfirmad õigeks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügiettevõte AS Cleanaway kasutab  nüüdsest nime AS Veolia.
Prügiettevõte AS Cleanaway kasutab nüüdsest nime AS Veolia. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kohus mõistis täna ASi Veolia Keskkonnateenused, Tänavapuhastuse ASi ning nende firmade juhid Tartu tänavate hooldustööde hankel kartellileppe sõlmimise süüdistuses õigeks. Menetlusnormide rikkumise tõttu tuli kohtul suur osa kriminaalmenetluses kogutud tõenditest arvestamata jätta.


Prokuröri hinnangul on kohtualuste süü kartellileppe sõlmimises tõendatud ning kohus peaks ASile Veolia (endise nimega AS Cleanaway) määrama ühe miljoni euro, Tänavapuhastuse AS-ile 250 000 euro, Tänavapuhastuse juhatuse liikmele Vello Kingile ligi 36 000 euro ning Cleanaway vastutavale isikule Argo Luudele ligi 65 000 euro suuruse rahalise karistuse. Kohtualuste kaitsjad leidsid aga, et kohus peaks langetama õigeksmõistva otsuse.

Harju maakohus mõistis täna süüdistatavad õigeks. Kohus otsustas ka hüvitada õigusabikulud Vello Kink`ile summas 4000 eurot, Tänavapuhastuse aktsiaseltsile ja AS-ile Veolia Keskkonnateenused summas 7000 eurot kummalegi. Argo Luude ja tema kaitsja ei ole kohtule õigusabikulude hüvitamise taotlust esitanud.

Harju maakohus leidis tänases otsuses, et Pärnu maakohtu poolt antud kaks jälitusluba ei olnud seaduslikud, kuna kohtumäärusest ei selgu, millised olid loa andmise alused ja motiivid. Lisaks esines muid menetlusnormide rikkumisi. Näiteks määras Pärnu maakohtu esimees jälitustoiminguteks luba andva kohtuniku suulise korralduse alusel, kuid seda oleks tulnud teha kirjalikus vormis.

Seetõttu jättis Harju maakohus ajavahemikul 2008. aasta 21. augustist kuni 20. septembrini kogutud jälitusandmed tõendikogumist välja. Muud pealtkuulatud kõned ei sisaldanud aga kriminaalasja tõendamise seisukohalt olulist teavet. Nii nentis kohus, et tõendamatuse tõttu tuleb teha õigeksmõistev otsus.

Prokuratuuri avalike suhete talituse juhataja Kadri Tammai ütles, et tänane otsus kaevatakse kindlasti edasi.

Pärnu maakohus ei kommenteerinud Harju maakohtu väiteid menetlusnormide rikkumisest. «Kohtutes ei ole tavaks kommenteerida teiste kohtunike otsuseid või käimas olevaid menetlusi muul viisil kui menetluse käigus ja vormis,» ütles Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles