Keskkriminaalpolitsei korraldas vandeadvokaat Sven Sillari büroos läbiotsimise (26)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Sven Sillar.
Vandeadvokaat Sven Sillar. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vandeadvokaat Sven Sillar kinnitas Postimehele, et möödunud nädalal korraldas keskkriminaalpolitsei tema büroos läbiotsimise, mille käigus viidi kaasa Sillari kliendi, eeluurimisvangistuses viibiva Hubert Hirvega seotud dokumendid.

Advokaadi sõnul korraldati läbiotsimine riigiprokurör Kati Reitsaku taotlusel. «Sinna taotlusele oli kummitemplina pannud allkirja kohtunik. Kusjuures kohtuniku jaoks oli prokuratuur juba valmis kirjutanud, miks ta peab sellega nõus olema,» rääkis Sillar.

Riigiprokuröri taotluses on kirjas, et 28.06.2018 jälitustoimingu protokollist nähtub, et Hubert Hirve kirjadega käiakse tutvumas tema kaitsja Sven Sillari advokaadibüroos. Sillari sõnul on seega eeldatavalt teostatud advokaadibüroos varjatud jälgimist ja salvestamist.

Riigiprokuratuur kinnitas Postimehele, et varjatud jälgimist ega salvestamist advokaadibüroos teostatud ei ole.

«Neljapäeva hommikul istusid siis mul siin keskkriminaalpolitseinikud, otsisid mul kõik materjalid läbi, kõik mis mul siin büroos olid. Otsisid isegi kraanikausi alt. Ma ei tea,  mida nad otsisid, lootsid, et leiavad veel narkootikume või relvi või ma ei tea. Läbiotsimisega võib ju kõike otsida,» avaldas Sillar oma pahameelt.

Sillar on riigiprokuratuuri teinud taotluse prokuröri suhtes distsiplinaarmenetluse algatamiseks. «See on ennekuulmatu, mis siin toimub. Ennekuulmatu, et tullakse büroosse ja võetakse ära kaitsja ja kaitsealuse materjalid. Siin on suur vahe, et kui oli läbiotsimine advokaat Viktor Särgava juures, aga seal oli Viktor Särgava ise kahtlustatav. Minu ainus põhjus oli see, et ma olen kaitsja ja mulle on antud mingid materjalid ja neid materjale käidi ära võtmas,» selgitas Sillar.

Seoses läbiotsimisega on advokatuur pöördunud ka ametlikult EV peaprokurör Lavly Perlingu poole. Hubert Hirve kaitsjana on Sven Sillar pöördunud ka Riigikohtu esimehe Priit Pikamäe ja peaprokurör Lavly Perlingu poole.

Riigiprokuratuuri avalike suhete juht Harry Tuul kinnitas, et Sillari büroos leidis möödunud neljapäeval tõepoolest kohtumääruse alusel aset läbiotsimine. Tuule sõnul toimus läbiotsimine seoses menetluses oleva kriminaalasjaga.

Tuul lisas, et läbiotsimise eesmärk ei olnud saada juurdepääsu advokaadi ja kliendi vahelisele konfidentsiaalsele teabele ning Sven Sillarile milleski kahtlustust esitatud ei ole.

«Läbiotsimise käigus leiti kahtlustatavate ja kolmandate isikute vaheline kirjavahetus, mida hoolimata prokuratuuri seatud suhtluspiirangust vahendas advokaadibüroo. Arvestades, et kaitsja on suhelnud kahtlusalustega viisil, mis võib soodustada uute kuritegude toimepanemist, esitas Riigiprokuratuur teisipäeval (10. juuli) Harju Maakohtule kaitsja taandamise taotluse ja kohus vaatab selle läbi järgmisel nädalal,» kommenteeris Tuul.

Kahtlustus: kuritegelik ühendus on pannud toime majanduskuritegusid

Möödunud veebruaris pidas keskkriminaalpolitsei kinni tuntud ärimehed Hubert Hirve ja Pavel Gammeri ning veel ligi 10 nendega seotud inimest, keda kahtlustati majandusalastes ning varavastastes kuritegudes.

Teiste hulgas pidas keskkriminaalpolitsei tol korral kinni ka oma kunagise kolleegi, rahapesu andmebüroos üle 10 aasta töötanud Aivar Orukase, samuti kunagise kaitsepolitseiniku Viljar Subka. Lisaks eelmistele oli kahtlustatavate hulgas ka tuntud vandeadvokaat Viktor Särgava.

Riigiprokuratuuri kahtlustuse järgi on aastaid tegutsenud kuritegelik ühendus toime pannud erinevaid majandusvaldkonna ning varavastaseid kuritegusid eesmärgiga teenida ühenduse juhtidele ning liikmetele varalist kasu. Lisaks füüsilistele isikutele kasutati kuritegude toimepanemiseks ka juriidilisi isikuid.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles