Kuressaare ringtee saab tulevikulambid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Enerpointi kodulehest.
Fragment Enerpointi kodulehest. Foto: www.enerpoint.ee

Saarte teedevalitsus võtab Kuressaare ringtee ülekäiguradade valgustamiseks kasutusele uuel tehnoloogial põhinevad LED-valgustid, mida pole varem Saaremaa liikluses kasutatud.


Teedevalitsuse juhataja asetäitja Toomas Magus ütles Oma Saarele, et ringtee ülekäigukohtadesse pannakse üles 28 ja Salme asulasse kaks firmas Enerpoint Saare valmistatud LED-valgustit.

Magusa sõnul nägi ringtee rekonstrueerimise projekt ülekäigukohtades esmalt ette tavalisi valgusteid ja suunavaid prožektoreid.

«Päris rahul selle lahendusega ei olnud, sest kogu aeg on räägitud ülekäiguradade ebapiisavast valgustusest,» lausus Magus, kelle sõnul tuli firma Enerpoint pakkumine seetõttu justkui kingitusena.

«Kui asi end õigustab, saab neid tulevikus kasutada just ohtlikes kohades paiknevail ülekäiguradadel,» lisas ta.

Enerpoint Saare tegevjuht Eerik Keerberg nimetas uute valgustite paigaldamist teatavas mõttes eksperimendiks pärast pool aastat kestnud tootearendust - ehkki valgustis kasutatud dioodid pärinevad Aasiast, on valgustid ise projekteeritud ja toodetud Saaremaal.

Keerberg selgitas, et LED-de kasutuselvõtt tänavavalgustuses viitab selle tehnoloogia murrangulisele arengule viimastel aastatel. Dioodide valgustugevus on kasvanud tasemele, mis vastab nii Soome kui ka Eesti maanteeameti valgustugevuse nõuetele.

Üks LED-valgusti maksab 8800 krooni ehk kuus korda rohkem kui tavaline lamp, teisalt võtab LED-lamp vähem voolu ja selle eluiga on kuni 70 000 tundi ehk 10 aastat ja rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles