Pakistani ajakirjaniku mõrva seostatakse mõjuka luurega

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Syed Saleem Shahzad.
Syed Saleem Shahzad. Foto: SCANPIX

Ühendriikide ametnikud peavad võimalikuks, et Pakistani ajakirjaniku Syed Saleem Shahzadi võisid tappa mõjuvõimsa luureteenistuse agendid.

USA päevaleht New York Times viitas kahele anonüümseks jääda soovinud Ühendriikide kõrgele amenikule, kelle sõnul andis käsu 40-aastase Shahzadi tapmiseks luureteenistus (ISI), millele ajakirjaniku artiklid halba valgust heitsid.

«Kõik viitab, et see oli tahtlik ja sihipärane tapmine, mille tõenäoliseks eesmärgiks oli saata šokilaine läbi Pakistani ajakirjanike ja kodanikuühiskonna,» leidis üks allikas.

ISI on eitanud igasugust seotust Shahzadi mõrvaga, nimetades süüdistusi alusetuteks. Ajakirjaniku mõrva asjaolud on lubanud välja selgitada ka riigi valitsuse esindajad.

Ajakirjanik jäi kadunuks mais, kui ta oli teel uudistesaatesse. Itaalia uudisteagentuuri ja Hong Kongis registreeritud uudisteportaali heaks töötanud Shahzadi vägivalla tundemärkidega surnukeha leiti juuni alguses pealinnast Islamabadist lõunas.

Shahzadi väitis ühes oma artiklis, et Pakistani territooriumil tegutsevad terroriorganisatsiooni al-Qaeda ja mitmete teiste terrorivõrgustike võitlejad, kellel on sidemed islamiriigi armeega.

Seejuures kadus Shahzadi kõigest kaks päeva pärast seda, kui väljaanne Asia Times avaldas tema artikli, mis puudutas al-Qaeda rünnakut Pakistani mereväebaasile. Tema sõnul peeti mitu sealset ametnikku kinni seoses nende sidemete pärast al-Qaedaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles