Igor Gräzin: läbiotsimine advokaadibüroos on noahoop õigussüsteemi südamesse

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin.
Igor Gräzin. Foto: Pm

Õigusteadlase ja riigikogu liikme Igor Gräzini (RE) sõnul on Sven Sillari advokaadibüroo läbiotsimise näol tegemist uskumatu juriidilise sigadusega ning selline käitumine lööb noa Eesti õigussüsteemi südamesse.

Gräzini sõnul on ründe objektiks otseselt Eesti Vabariigi Advokatuur. «Meie tegevuse aluseks on see, et oleme eriliselt kaitstud vaba-ühing, kuhu tulles ka kõige viimasem kurjategija võib teada: siin võib ta olla avameelne,» ütles Gräzin.

Gräzini sõnul on Eesti Vabriigi prokuratuur tõestanud ennast kui inimõiguste suhtes hoolimatu asutusena ning seda kinnitavad mõistuseülesed uurimistähtajad ja fiktiivsed kriminaal-asjad nagu Kenderi kaasus. 

«Antud rünne adovkatuuri vastu omab laiemat tähendust - homme hakatakse nõudma vaimulikelt pihisaladuse avaldamist, arstidelt patsientide infot ja mida kõike veel,» oli Gräzin sisukohal.

«Õigussüsteemis on nii, et kurjategijat püüab kogu riik. 500 inimest prokuratuuris, kaitsepolitsei. Kogu riik on tema vastu ja riigil on kõik võimalused kurjategija vastu. Kurjategijal ei ole mitte kedagi, tal on ainult üks inimene – advokaat. Selleks, et need pooled oleksid natukenegi võrdsed, antakse advokaadile see eriprivileeg. Advokaat saab öelda kliendile, et «räägi poiss, kuidas tegelikult nüüd oli.»

Gräzini sõnul on see ainus, mis asja veidi tasakaalustab. «Aga kui nüüd see alus ära võtta ja kurjategija valetab isegi advokaadile ning advokaat kuuleb kohtus uusi asju, siis ainus mis ma saan talle öelda: «Poiss kurat, sa oled ise süüdi, miks sa mulle seda ei öelnud,» kommenteeris Gräzin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles