Ülelahenaabrid, kellele võime tänulikud olla

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennart Meri sõpra Eva Lillet nimetab Soome suursaatkond kõigi estofiilide emaks. Kui iseseisvus kuulutati taastatuks, hankis just Lille Lennart Merile limusiini, vormimütsiga sohvri ja auto külge sinimustvalge.
Lennart Meri sõpra Eva Lillet nimetab Soome suursaatkond kõigi estofiilide emaks. Kui iseseisvus kuulutati taastatuks, hankis just Lille Lennart Merile limusiini, vormimütsiga sohvri ja auto külge sinimustvalge. Foto: Estofilia/Soome suursaatkond

Endine riigiametnik, kelle abiga sai Kadrioru loss KGB-juhtmetest puhtaks. End meheks maskeerinud ja üle lahe naaberriigi Vabadussõtta võitlema tulnud naine. Teinegi meie Vabadussõtta tulnud soomlane – 16-aastane poiss, kellest sai hiljem USA presidendi Franklin D Roosevelti autojuht. Need on vaid mõned Soomes elavatest või elanud Eesti fännidest, kes meile eri aegadel appi on tõtanud.

Nende lugude rääkimine on Soome saatkonna kingitus Eestile 100. sünnipäevaks. Idee hakkas idanema juba aasta tagasi, kuid kuna parasjagu oldi ametis Soome suure juubeli tähistamisega, pidi nimekirja kokkupanek veel oma aega ootama jääma.

Ja ega see olnud sugugi lihtne ülesanne, ütleb Soome suursaatkonna pressinõunik Hannele Valkeeniemi. Neid soomlasi, kes eestlasi eri aegadel aidanud on, võib kokku lugeda sadades.

Nii tuligi teha valik. «Mõtleme kas või professoritele Tartu Ülikoolis – nad on kõik väga silmapaistvad olnud. Või need soomlased, kes tulid Eesti Vabadussõtta – neid oli ju 3700!» räägib Valkeeniemi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles