Eesti toetab Lääne-Balkani riikide liitumist euroliiduga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horvaatia tippkohtumine Dubrovnikis.
Horvaatia tippkohtumine Dubrovnikis. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet kinnitas Dubrovnikis Horvaatia tippkohtumisel, kus arutati Lääne-Balkani piirkonna arengu ning tulevikuperspektiividega seonduvat, et Eesti toetab nende riikide liitumist Euroopa Liiduga.

«On märgilise tähendusega, et kohtumine toimus Horvaatias, sest just Horvaatia on teistele Lääne-Balkani riikidele väga hea eeskuju ja innustaja ELiga liitumisel,» ütles Paet.

Välisminister Paeti sõnul näitab liitumisläbirääkimiste lõpetamine Horvaatiaga Euroopa Liidu laienemispoliitika elujõulisust ning kinnitab ka teistele Lääne-Balkani riikidele, et järjekindel reformide elluviimine on õige tee ELiga liitumiseks.

«Olgugi, et liitumisläbirääkimised nõuavad riikidelt pingututusi ja laiaulatuslike reformide läbiviimist, on see siiski kõige kiirem võimalus üles ehitada ühiskond, kus austatakse õigusriigi põhimõtteid ja inimõigusi ning kus toimib turumajandus ja vaba kaubandus,» sõnas Paet.

Välisminister lisas, et Eesti toetab kindlalt Lääne-Balkani riikide ELiga liitumist. «Meie huvides on, et Lääne-Balkan oleks stabiilne ja arenev piirkond ning oleme jätkuvalt valmis jagama riikidele oma reformikogemust,» ütles ta.

Paeti sõnul tuleb ühe olulise valdkonnana tegeleda aktiivsemalt ka piirkonna majandus- ja investeerimiskeskkonna arendamisega. «Tähtis on tihendada Lääne-Balkani riikidega nii kaubavahetust kui suunata piirkonda rohkem otseinvesteeringuid,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles