Kaaperdatud supertankerit nähti Somaalia rannikul

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Araabia merel nädalavahetusel  piraatide küüsi langenud supertanker Sirius Star, mis kuulub saudide riiklikule naftakompaniile, viibib väidetavalt juba Somaalia ranniku põhjaosas.

 

Ida-Aafrika meresõitjate assotsiatsiooni koordinaatori Andrew Mwangura kinnitusel on inimesed teatanud suurest laevast Eyli sadama lähedal, mis tema hinnangul ei saa olla muu kui kaaperdatud tanker, vahendas Reuters.

USA mereväes teatati varem samuti, et röövlid viivad laeva autonoomse Puntlandi regiooni ranniku suunas. Ilmselt jäävad röövlid suurest sadamast rohkem kui tosina kilomeetri kaugusel peatuma. 25 pantvangi võetud meremehe elu ja tervist pole väidetavalt ohtu seatud. USA mereväe andmetel on laeva pardal pantvangis horvaadid, britid, filipiinlased, poolakad ja saudid.

Koreas alles tänavu kevadel valminud supertankeri hõivamine on ekspertide hinnangul seni kõige julgem ja laiahaardelisem piraatide operatsioon, sest varem pole nii suurt ja kallist laeva röövitud. Mwangura tõdes, et midagi sellist pole maailm varem näinud.

BBC Newsi andmetel on uhiuues tankeris 2 miljonit barrelit toornaftat ehk veerand kogu Saudi Araabia päevasest toodangust, mille väärtus küündib maailmaturul ka praeguste langenud hindade juures üle 100 miljoni dollari.

 

Lennukikandjatest kolm korda suurema laeva kaaperdamise puhul on tähelepanuväärne ka see, kui kaugel rannikust seda tehti, sest varem on piraatide rünnakud korraldatud maismaale lähemal.

USA mereväge regioonis juhtiv admiral Michael Mullen tunnistas, et teda «rabas» omaallaste haardeulatus ja jõud. Piraadid on tema hinnangul «oma tegevuses väga head», seda nii relvastuse kui ka taktika osas, kirjutas The Times.

Somaalia piraadid sooritavad oma rünnakuid tavaliselt kiirkaatritelt ning kasutavad baasina mõnda nn emalaeva. Toetudes regioonis tegutsevate laevandusorganisatsioonide andmetele, samuti röövitud meeskonna ja röövlite sugulaste väidetele, arvas Mwangura, et seekord kasutati «emalaevana» üht Nigeeria puksiirlaeva.

«Supertanker oli täislastis ning seega istus arvatavasti sügaval vees, mistõttu ei saanud pardale minemine olla raske,» tõdes ekspert.

Keenia rannikust sadade meremiilide kaugusel toimunud rünnaku mastaapsust arvestades pidas ta võimalikuks, et somaallasi võisid aidata ka partnerid kaugemalt, näiteks Nigeeriast või Jeemenist, ehkki kindlaid tõendeid selle kohta ei ole saadud.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles