Linnateater maksaks Kultuurikatlast rohkem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana elektrijaam Põhja puiestee ääres linnahalli naabruses, kuhu peaks tulevikus valmima suurejooneline kultuurikeskus.
Vana elektrijaam Põhja puiestee ääres linnahalli naabruses, kuhu peaks tulevikus valmima suurejooneline kultuurikeskus. Foto: Toomas Huik

Linnateatri uue hoone ehituseks kuluks ligi kaks korda rohkem kui kultuurikatla hoone arenduseks.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar kutsub elanikke otsustama, kumma kultuuriasutuse arendusse panustaks linnavõim eelisjärjekorras, nii et see valmiks 2011. aastaks.

Linnateatri uue saali ehituseks kulub kaks aastat ning selle hinnaks on arvestatud umbes 400 miljonit krooni. Pärast uue saali valmimist kahekordistub Linnateatri kasutuses olevate ruumide maht ja praeguse umbes 50 000 külastaja asemel saab etendusi nautida 67 000 inimest.

Linnateatri uude majja on planeeritud umbes 400-kohaline saal, eraldi jääksid töötama ka olemasolevad väike saal, Taevalava ja Põrgulava. Kuigi uue saali ehitusega kaob Lavaauk, ei plaani Linnateater siiski loobuda suvelavastustest - üks võimalikest paikadest suveteatri jaoks on Skoone bastion.

Kultuurikatla hoone arendus maksab ekspertide analüüsi järgi 215 miljonit krooni. Vähemalt pool sellest rahast on võimalik saada Euroopa Liidu rahastusallikatest ning hoone etapiviisilisel kasutuselevõtul ka rendi- ja müügitulust. Tallinna linna kanda jääks järgneva kolme aasta jooksul vähem kui pool ehitus- ja arenduskuludest ehk ligi 90 miljonit krooni.

Kultuurikatel viib oma seinte vahel kokku erinevad kunstiliigid, säästva ja loova mõtlemise. 10 000 ruutmeetri suurune 20. sajandi alguses ehitatud ja järgnevate kümnendite jooksul pidevalt täiendatud soojus-elektrijaama hoone põnev arhitektuur võimaldab anda majale suurel hulgal erinevaid funktsioone: kontserdi- ja teatrilavad (suurim kuni 1000 inimesele), vabaõhukino, keskkonna- ja tipptehnoloogia õpitoad, galeriid, ateljeed, laborid, loomeettevõtete bürood, kunstnike residentsid ja palju muud.

Internetiaadressil www.sinuvalik2011.eu toimuva hääletuse abil otsustab linnavõim, kumb ehitis - kas Linnateater või Tallinna Kultuurikatel - saab tuleva aasta eelarvest suurema rahasüsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles