Amnesty hoiatas «hämara tsooni» eest Gruusia aladel

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvahelise inimõigusorganisatsiooni hinnangul takistavad kontrollimatud rüüstamised ja inimröövid paarikümnel tuhandel inimesel naasta kodudesse, mis asuvad Gruusiast jõuga eraldatud Lõuna-Osseetia kontrolljoone lähedal.

 

Amnesty Internationali Euroopa ja Aasia programmi direktor Nicola Duckworth nentis, et «Lõuna-Osseetia ja ülejäänud Gruusia vahele de facto piirile on loodud uus hämar tsoon, kuhu eksivad inimesed satuvad hädaohtu», vahendas Reuters.

«Mõne viimase nädala jooksul on teatatud nii rüüstamistest, tulistamistest kui ka inimröövidest,» märkis ta avalduses, mis lisati organisatsiooni tänasele raportile augustikuisest sõjast.

Euroopa Liidu vaatlejad alustasid küll juba oktoobris Lõuna-Osseetia naabruses patrulle, kuid separatistlikku regiooni neid ei lubata. Amnesty andmetel ei saa ka umbes 24 000 grusiini endiselt naasta kodudesse Lõuna-Osseetias ja seda ümbritsevatel aladel, mis langesid sõja vaibumise järel Vene vägede «puhvertsooni».

Tuntud inimõiguslaste värskes raportis «Tsiviilelanikud tulejoonel: Gruusia-Vene konflikt» nenditakse, et augustis puhkenud viiepäevases sõjas võisid tõsiseid rikkumisi rahvusvahelise humanitaarõiguse vastu toime panna kõik osapooled. Samas lisatakse, et rünnakud tsiviilelanike ja nende vara vastu jätkuvad ka pärast relvarahu sõlmimist, vahendas ABC.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles