Paet: kõiki detaile toimunu kohta avaldada pole võimalik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui inimene näiteks välismaal röövitakse, tuleb tema omastel sellest pangale teatada – pank ei pruugi juhtunust midagi teada. Pildil Liibanonis röövitud eestlaste asjad.
Kui inimene näiteks välismaal röövitakse, tuleb tema omastel sellest pangale teatada – pank ei pruugi juhtunust midagi teada. Pildil Liibanonis röövitud eestlaste asjad. Foto: Raigo Pajula

Välisminister Urmas Paeti sõnul pole võimalik kõiki Eesti ratturite vabastamisega seotud detaile avalikustada, kuna osa infost on eri riikide riigisaladusega kaetud.

Paeti sõnul algas Liibanonis röövitud ratturite vabastamise operatsioon kohe pärast röövi ja täna  hommikul toimunu oli senise kuudepikkuse töö lõpptulemus.

«Laiemas mõõtmes oli tegemist erinevate riikide ja erinevate jõudude ühisoperatsiooniga,» rääkis Urmas Paet tänasel valitsusel pressikonverentsil. Ministri sõnul on operatsiooniga seotud detaile, mida katavad erinevate riikide riigisaladused ja seetõttu ei olegi võimalik neid avaldada.

«See, et kõiki asju polnud võimalik avalikkusega arutada – me ei tahtnud anda vähimatki võimalust, et ükski ettevaatamatult välja pudenev infokild, mida võivad näha ka vangistajad, võiks saada saatuslikuks lõpplahendusele,» selgitas Paet, miks vahepealsel ajal väga vähe infot meedias jagati.

Peaminister Andrus Ansip lisas ETV uudistesaatele AK, et palju jääbki ilmselt saladuseks paljudeks aastateks: «Tegu on mitmete riikide saladusega. Kahju küll, aga kõike lähema 50 aasta jooksul ilmselt avalikkusele rääkida pole võimalik.»

Pressikonverentsil küsiti välisministrilt lunaraha kohta. «Ühisoperatsioonil on alati mingid kulud. Need kulud olid ka seekord ja need kulud ei olnud väikesed,» vastas ta küsimusele ning lisas, et detailsemalt pole tal võimalik selle kohta infot anda.

Ansip lisas omalt poolt, et valitsused terroristidega läbirääkimisi ei pea ja lunaraha ei maksa. «See deklaratsioon ei kehti ainult mitte Eesti Vabariigi valitsuse puhul, vaid kõigi riikide valitsused ütlevad täpselt sedasama. Ei kuule te ka selle laua tagant mitte mingit muud sõnumit,» rõhutas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles