Hüppeliselt kasvav töötute arv sunnib linna uuteks rahaeraldusteks

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Järsult kasvava töötute arvu tõttu kavatseb Tallinna linnavalitsus hakata töötuid oma infosaalis tasuta nõustama ning suurendab märgatavalt heakorratöödel töötutele makstavat raha.

Tallinna linnavalitsuse homsel istungil oleva otsuse kohaselt hakatakse alates 1. detsembrist pakkuma Vabaduse väljakul asuvas linnavalitsuse infosaalis tasuta tööõigusalast nõustamist ning linnaosade infosaalides peavad olema kättesaadavad tööturuameti, tööinspektsiooni ja Eesti töötukassa infomaterjalid.

Lisaks tahab linn oma ajalehtedes Pealinn ja Stolitsa ning linnaosa ajalehtedes regulaarselt avaldama hakata materjale töötajate õiguste ning tööõigusalase nõustamise kohta.

Samuti plaanib linnavalitsus heakorratöödel töötute rakendamiseks tuleval aastal eelarves ette näha 1,2 miljonit krooni. Esialgu plaaniti selleks 0,7 miljonit krooni.

Tallinna ettevõtlusamet märgib otsuse seletuskirjas, et töötutena registreeritud isikute arvu kiiret tõusu Tallinnas kinnitavad tööturuameti andmed - käesoleva aasta oktoobris oli töötuna arvele võetud kokku 5 900 inimest ehk üle kahe korra rohkem kui aasta tagasi.

Ühe kuuga registreeris amet 1 600 töötut ehk igal tööpäeval võeti arvele keskmiselt 70 uut tööotsijat. 2008. aasta 10 kuuga lisandus Tallinnas 3 200 uut töötuskindlustushüvitise saajat, mis on 80 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal ajavahemikul.

Selle aasta mais-juunis ja oktoobris ületas lisandunud töötuskindlustushüvitise saajate arv ligemale kolmekordselt 2007. aasta vastavatel kuudel töötuskindlustushüvitise saanud isikute arvu, seisab seletuskirjas.

Samuti tõdeb amet, et lisaks töö kaotusele on lahkumine endisest töökohalt toimunud sageli tööandja dikteeritud viisil ning viimane tähendab muuhulgas survet töötajale kirjutada lahkumisavaldus.

«Töötajad helistavad sageli tööinspektsiooni infotelefonile ning soovivad teada, mida nad peaksid tegema olukorras, kus tööandja on ettevõtte «sulgenud», töökohale pole võimalik minna, tööandjaga pole võimalik ühendust võtta, väljateenitud raha on välja maksmata, töölepingut pole või on see sõlmitud vastuolus seadusega jne,» märgitakse seletuskirjas. «Tööinspektsiooni töövaidluskomisjonil ei ole õigust hädasolijaid nõustada, kuna töövaidluskomisjoni ülesandeks on lahendada vaidlusi erapooletuna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles