97-aastane arvatav sõjaroimar ootab kohtuotsust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Kepiro kohtus.
Sandor Kepiro kohtus. Foto: SCANPIX

Ungaris jõuab lõpule kohtuprotsess 97-aastase Sandor Kepiro üle, keda kahtlustatakse osaluses 1942. aastal Serbias aset leidnud massihukkamistes.

Uudistevõrgu AFP andmetel peaks kohus otsuse langetama algava nädala alguses. Prokuratuur nõuab Kepirole vanglakaristust, kaitsemeeskond aga tema vabastamist.

Natsikurjategijaid jälitava Simon Wiesenthali keskuse tagaotsitavate isikute nimekirja tipus olnud Kepirot kahtlustatakse selles, et Teise maailmasõja ajal politseikaptenina töötanud mees osales umbes 1250 juudi, serbia ja mustlasest tsiviilisiku tapmises Novi Sadi linnas.

Täpsemalt süüdistatakse Kepirot 36 inimese tapmisotsusele käsu andmises. Mees ise on oma süüd eitanud.

Teises maailmasõjas natsionaalsotsialistliku Saksamaa liitlasena sõdinud Ungari väed okupeerisid Põhja-Serbias asuva Novi Sadi linna ning hukkasid seal vähemalt 1250 tsiviilisikut. Paljud ohvrid lasti maha Doonau kõrval ja nende surnukehad visati pealtnägijate sõnul jõkke.

Esimest korda mõistis Ungari kohus Kepiro Novi Sadi veresaunas osalemises süüdi juba 1944. aastal, kuid vanglasse mehel minna ei tulnud. Kaks aastat hiljem mõisteti Kepirole 14 aasta pikkune vanglakaristus, kuid mees põgenes Argentinasse, kus elas ligi 50 aastat.

Kodumaale naasis Kepiro 1996. aastal – kümme aastat enne seda, kui Wiesenthali keskus ta üles leidis ja tema vahistamist nõudis.

Kepiro on varem väitnud, et ei teadnud veresauna korraldamise kavadest, tunnistades samas, et pidi kontrollima Novi Sadi kogutud inimeste isikuid. Tema sõnul ei olnud ta aga hukkamispaikade läheduses ja astus vastu ülemate käskudele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles