Avalikkuse surve jättis Putini maineka preemiata

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Otsus omistada tänavune Quadriga auhind Vladimir Putinile vallandas Saksa ühiskonnas pahameeletormi, mille järel otsustati Venemaa peaminister preemiata jätta.

Saksamaa ühing Werkstatt Deutschland teatas täna, et otsustas silmapaistvatele isikutele ühiskonna hüvanguks tehtud väärtustel põhineva töö eest antavat preemiat Putinile mitte anda, vahendas uudistevõrk AFP.

Werkstatt Deutschland vabandas ja avaldas kahetsust, et on sunnitud kriitika tõttu auhinna tagasi võtma, lisades, et sel moel püütakse vältida olukorra pingestumist.

Ka avaldas ühing kahetsust selle üle, et 2009. aastal sama preemia pälvinud Tšehhi ekspresident Václav Havel avaldas soovi auhind protestiks tagastada.

Auhinna andmine Putinile põhjustas ühingu kuratooriumis juba varem lahkarvamusi. Kokkuvõttes otsustati, et Putin siiski vastab auhinna kriteeriumidele ehk siis on eeskujuks oma pühendumise eest innovatsiooni, uuendamisse ja teerajamisse poliitikas, majanduses või kultuuris. Ka tõstis ühing esile Putini rolli suunatud demokraatia loomisel.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov kinnitas, et ühingu otsus auhind tagasi võtta ei mõjuta kahe riigi vahelisi suhteid. «Sellel pole Venemaa-Saksamaa suhetega midagi pistmist,» kinnitas Peskov, kelle sõnul austab Putini valitsus ühingu otsust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles