Tudulinna vallajuhid astuvad raha vähesuse tõttu tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Tudulinna valla kodulehest.
Fragment Tudulinna valla kodulehest. Foto: www.tudulinnavv.ee

Ida-Virumaa Tudulinna volikogu esimees, volikogu aseesimees ja vallavanem esitasid volikogule tagasiastumisavalduse, põhjendades seda mitmendat aastat püsiva säästueelarvega, mis ei võimalda valda arendada, kirjutab Põhjarannik.

Tudulinna vallavolikogu esimees Urve Erikson ja aseesimees Mati Uiboimets kuuluvad Rahvaliitu, vallavanem Andrus Toss ühtegi parteisse ei kuulu.

Tudulinna vallavolikogu esimehe Urve Eriksoni sõnul ei meeldi talle teha asju, millel pole tulevikku.

«Ma ei näe tunneli lõpus mingit valgust paistmas ega põhjust oma energiat lõputult raisata. Oleme vähesele rahale vaatamata päris palju asju ära teinud – katlamaja renoveerinud, kooli remontinud, lasteaia ehitanud – aga ühel hetkel tundsin, et piir on ees. Raha ei ole, aga vallaelanike ootused on jätkuvalt üleval,» põhjendas Erikson, miks ta otsustas sellest ametist tagasi astuda.

Eriksoni sõnul on kaalutud ka Tudulinna valla liitumist Avinurme või Iisaku vallaga, aga kuna riigi toetus liitujatele on sedavõrd pisku, et ei kataks isegi liitumisega seotud kulusid, ei tasuks see end ära.

«Räägitakse, et väikesed omavalitsused on suutmatud. Nad ei oleks seda, kui riik niimoodi ei käituks: kaks aastat tagasi omavalitsustelt ära võetud osa tulumaksu tagasiandmisest isegi ei räägita, ehkki majandusolukord on paremaks muutunud; teede hoolduseks eraldatavat raha on kahel viimasel aastal väga oluliselt kärbitud – ja viimased kaks talve on ju väga lumerohked olnud. Samas ei tehta omavalitsuste liitumiseks mingeid soodustusi. Selline mõttetu rabelemine muutub koormavaks ja hakkab ükskord ka tervisele mõjuma,» sõnas Erikson.

Ta tunnistas, et võib-olla on ta üheksa aastaga volikogu esimehe ametis end lihtsalt ammendanud ning las nüüd jätkavad teised. Volikogu liikmeks jääb ta edasi.

Volikogu aseesimees Mati Uibomets ütles, et Eriksoni lahkumisavaldus ei jätnud talle muud võimalust, kui samuti avaldus esitada. «Me kandideerisime ühes erakonnas – kui tema nüüd ära läheb, siis ei jää mulle kedagi selja taha,» sõnas ta.

Uibometsa sõnul ei soovi ta selles ametis jätkata ka siis, kui tema kandidatuur tahetaks uuesti üles seada. «Mul on oma firma asjadega nii palju tegemist, et volikogu tööle pühendumiseks ei ole lihtsalt piisavalt aega,» nentis Uibomets.

Tudulinna vallavanem Andrus Toss ütles, et kui volikogu esimees astub tagasi, teeb seda ka vallavanem. «Nii on poliitiliselt korrektne,» ütles Toss, lisades, et mingit muud põhjust tal avalduse esitamiseks ei olnud. Kui volikogu uus esimees peaks tegema Tossule ettepaneku vallavanema ametis jätkata, kaalub ta seda kindlasti.

«Ma ei kuulu ühtegi erakonda, olen oma valikutes vaba. Loodan, et sel juhul pakutakse ka teisi kandidaate ja tekib konkurents,» sõnas Toss.

Viis ja pool aastat vallavanem olnud Andrus Toss on praegu puhkusel, lahkumisavalduse kohaselt võib ta selles ametis jätkata septembrini.

Tudulinna vallavolikogu arutab vallajuhtide avaldusi esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles