Putini preemiata jätmine tekitas Venemaal vastakaid tundeid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Otsus jätta Venemaa peaminister Vladimir Putin talle varem määratud maineka Quadriga preemiata tekitab venemaalastes vastakaid tundeid.

«On levinud arvamus, et Putin kui Venemaa esindaja ei vääri seda auhinda, sest Venemaal on palju probleeme, kuid ma arvan, et see pole hea põhjus,» lausus Moskva elanik Aleksei Reutersile. «Palju probleeme on ka teistes riikides, Saksamaal, USAs, seega pole see minu jaoks tõsine ega veenev põhjus.»

Teised küsitletud leidsid aga, et Putin ei vääri silmapaistvatele isikutele ühiskonna hüvanguks tehtud väärtustel põhineva töö eest antavat preemiat.

«Ma arvan, et Putin on meie riigi jaoks teinud palju, kuid sellele vaatamata rikutakse meie riigis tõsiselt inimõigusi ja [võimud] ei pööra sellele piisavalt tähelepanu,» leidis pealinnas elav Sophia.

«Leian, et talle on seda auhinda liiga vara anda, sest meie riigis on kõikjal seadusetus,» lisas Moskvas õpetajana töötav Elvira Leonidovna.

Eile teatas preemiat välja andev Saksa ühing Werkstatt Deutschland, et otsustas ühiskonnas tekkinud pahameele tõttu Putinile auhinda mitte anda. Varem tõstis ühing esile Putini panust innovatsiooni, uuendamise ja teerajamise eest poliitikas, majanduses ning kultuuris.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov kinnitas eile, et ühingu otsus auhind tagasi võtta ei mõjuta kahe riigi vahelisi suhteid. «Sellel pole Venemaa-Saksamaa suhetega midagi pistmist,» kinnitas Peskov, kelle sõnul austab Putini valitsus ühingu otsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles