USA luureülem andis tippkohtumise eel karmi hoiatuse (58)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dan Coats.
Dan Coats. Foto: CQ-Roll Call/Sipa USA/Scanpix

Küberrünnakute oht USA vastu on jõudnud «kriitilisse punkti», hoiatas riigi luurekoordinaator (DNI) Dan Coats, nimetades Venemaad «kõige agressiivsemaks välisjõuks».

«Hoiatusmärgid on õhus. Seda riiki teeniv digitaaltaristu on täna sõna otseses mõttes rünnaku all...peasüüdlased on Venemaa, Hiina, Iraan ja Põhja-Korea,» ütles Coats reedel Washingtonis korraldatud üritusel.

«Iga päev tungivad nad meie digitaaltaristusse ja viivad läbi hulgaliselt kübersissetunge ja rünnakuid sihtmärkide vastu Ühendriikides,» lausus luurekoordinaator.

Coatsi sõnul rünnatakse firmasid, valitsust kõigil tasanditel, erainstitutsioone ja «elutähtsa taristu» elemente ning rünnakute eesmärk on õõnestada demokraatiat igapäevaselt, sõltumata valimiste toimumisest.

Venemaa on kõige agressiivsem ründaja, sõnas ta, lisades, et selles pole vähimatki kahtlust.

USA asejustiitsminister Rod Rosenstein tegi reedel teatavaks, et USA vandekohus on esitanud 12 Vene luureohvitserile süüdistuse Demokraatliku Partei meilidesse häkkimises enne 2016. aasta presidendivalimisi.

Süüdistuse koostas eriprokurör Robert Mueller, kes uurib Venemaa sekkumist USA presidendivalimistesse ja seda, kas president Donald Trumpi kampaaniameeskond mängis demokraatide kandidaadi Hillary Clintoni alistamiseks Venemaaga kokku.

Coatsi sõnul ei ole Ühendriigid tänavu enne lähenevaid kongressi vahevalimisi näinud sellist valimistesse sekkumist nagu 2016. aastal.

«Siiski. Me mõistame, et me oleme vaid ühe klaviatuuril tehtava nupuvajutuse kaugusel sarnase olukorra kordumisest,» lausus luurekoordinaator.

USA luurekogukonna hinnangul sekkus Venemaa ulatusliku küber- ja desinformatsioonirünnakute kampaaniaga 2016. aasta presidendivalimistesse, et kahjustada Clintonit ja aidata Trumpi.

Kommentaarid (58)
Copy
Tagasi üles