Prokuratuur algatas Elioni küberrünnaku uurimiseks kriminaalasja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küberkurjategijad mõtlevad välja üha uusi skeeme, kuidas petta heauskseid inimesi. Pilt on illustreeriv.
Küberkurjategijad mõtlevad välja üha uusi skeeme, kuidas petta heauskseid inimesi. Pilt on illustreeriv. Foto: Stanislav Moshkov / Digi

Prokuratuur algatas kriminaalasja, et uurida juuni lõpus Elioni hallatava e-posti süsteemi vastu toime panduid küberrünnakut.


«15. juulil alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi 206 lõige 1 alusel,» kinnitas prokuratuuri avalike suhete juht Kadri Tammai BNS-ile.

Arvutis olevate andmete või programmi ebaseadusliku vahetamise, kustutamise, rikkumise või sulustamise eest, kui sellega on tekitatud oluline kahju, võib süüdimõistmisel karistada rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

Elioni hallatava e-posti süsteemi vastu toimus juuni lõpus rünnak, mis puudutas 70.000 e-posti kontot, kuid ründaja e-kirjade sisule ega paroolidele ettevõtte andmeil juurdepääsu ei saanud.

Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan ütles intervjuus BNS-ile, et ründaja sai 29. juunil juurdepääsu serverile, kuid serveris ei õnnestunud käivitada pahavara, mis oleks serveris liikuvaid andmeid salvestanud ja edastanud. Elion sulges tarkvaralise turvaaugu Reiljani sõnul paari tunniga. «Saime jaole paari tunni jooksul,» ütles Reiljan.

Reiljani sõnul lähtus rünnak ühest koldest väljastpoolt Eestit ja tõenäoliselt oli juhuslik. «Meil on alust arvata, et rünnak ei olnud sihitud Eesti ega Elioni pihta,» ütles Reiljan. «Pärast turvaaugu sulgemist ühtegi täiendavat rünnet ei tulnud.»

Nii kriitilist rünnet pole Elioni süsteemide pihta olnud 2007. aasta pronksiöödega seotud sündmustest saati, ütles Reiljan.

Kokku haldab Elion üle miljoni e-posti konto, ettevõtte enda hinnangul pakub Elion teenuseid 74 protsendile äriklientidest ja rohkem kui 53 protsendile eraklientidest Eestis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles