Paet: Golovatovi vabastamine on halb üllatus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedulased Austria saatkonna ees Mihhail Golovatovit kujutavate plakatitega meelt avaldamas.
Leedulased Austria saatkonna ees Mihhail Golovatovit kujutavate plakatitega meelt avaldamas. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paeti sõnul oli halb üllatus Austia ametnike otsus vabastada Viinis kinni peetud endine KGB ohvitser Mihhail Golovatov, keda Leedu prokuratuur peab vastutavaks 13. jaanuaril 1991. aastal Vilniuse teletorni juures toimunud veriste sündmuste eest.

«See oli halb üllatus, et ta vähem kui 24 tunni jooksul vabastati. Loodetavasti toovad lähipäevad selgust, mis asjaoludel ta nii kiiresti vabastati. Oluline on, et Leedu poolt üles seatud rahvusvaheline vahistamiskorraldus jääks jõusse ja see inimene õnnestuks uurimistoimingute läbiviimiseks tabada. Kui inimese suhtes on tugev ja põhjendatud kahtlus, et ta on pannud 1991. aastal Vilniuses toime kuritegusid, mille tulemusel tapeti 14 inimest, peab ta jõudma kohtu ette,» ütles Paet BNSile.

Paeti sõnul peaks Austria väga selgelt ütlema, mis asjaoludel Golovatov vabastati. «Niisama arvamusi avaldada ei ole mõistlik. Need ametnikud, kes selle otsuse tegid peaksid põhjendama, miks just selline otsus tehti. Seni ei ole mina kuulnud ühtegi põhjendust Austria ametnike poolt,» sõnas ta.

Paet tõdes, et nii Leedu kui Austria tegutsevad ühises Euroopa Liidu ruumis ja oleks normaalne, et sellised asjad suudetakse omavahel selgeks rääkida.

«On oluline, et sellised asjad enam ei juhtuks ja pikemas perspektiivis koostöö ei kannataks. Tuleb lähtuda tervest mõistusest. Sõltuvalt sellest, millised on Austria ametnike põhjendused, saab minna edasi,» tõdes ta.

Austria võimud pidasid Golovatovi kinni eelmise nädala neljapäeval Leedu poolt välja antud Euroopa vahistamisorderi alusel, kuid lasid ta vabaks vähem kui ööpäeva jooksul. Golovatov oli 1991. aasta jaanuaris Vilniuse teletorni rünnanud eriüksuse Alfa komandör.

Leedu teatas esmaspäeval, et kutsub oma suursaadiku Austrias konsultatsioonidele, protesteerides sellega Viini otsuse üle Golovatov vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles