Noorsotsid: Aaviksoo tasuta hariduse plaan tasulist õpet ei kaota

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo juuni alguses toimunud Tallinna Tehnikaülikooli arengukonverentsil.
Jaak Aaviksoo juuni alguses toimunud Tallinna Tehnikaülikooli arengukonverentsil. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Noorsotsid tunnevad tõsist muret, et valitsuse poolt kavandatav kõrgharidusreform lubab edaspidi kõikidel eestikeelsetel õppekavadel tasuta õppida vaid neil üliõpilastel, kes täidavad igal semestril õppekava täies mahus.

«Kuigi haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo on lubanud kõigile tasuta kõrgharidust, jääb kooskõlastusringile saadetud seaduseelnõu kohaselt tegelikkuses vähemalt kolmandikule tudengitest õpe avalik-õiguslikes ülikoolides siiski tasuliseks,» teatas noorsotside president Lauri Läänemets.

Tema sõnul on õppekava sajaprotsendiline läbimine suur koormus ja eeldab pühendumist ainult õppimisele. Eestis on aga enamik tudengeid sunnitud õppimise kõrvalt ka töötama. «Hetkel pole riik võimeline looma nii suuri õppetoetusi, et kõik üliõpilased võiksid loobuda õppimise kõrvalt töötamisest. Täiesti kindlalt võib öelda, et tasuline õpe jääb Eesti ülikoolidesse alles,» lisas Läänemets.

Kõrgharidusreform lubab edaspidi kõikidel eestikeelsetel õppekavadel tasuta õppida vaid neil, kes täidavad igal semestril õppekava täismahus, 30 ainepunkti ulatuses. Kui üliõpilane igal semestril 100% õppemahust ei täida, on ülikoolil õigus temalt õppemaksu küsida.

Praegu kehtiva korra järgi peavad üliõpilased tasuta kohal õppimiseks täitma õppekava vähemalt 75% ulatuses. Noorsotsidele jääb arusaamatuks, miks edaspidi ei võiks tasuta õppimise eelduseks olla igal semestril vähemalt 75% ulatuses õppekava läbimine. 30 ainepunkti läbimine semestris eeldab tegelikult registreerimist rohkematesse ainetesse, et välistada võimalus, kus ühest ainest läbikukkumisel jäädakse tasulisele kohale.

«Väga kahetsusväärne oleks, kui riigile olulistel aga keerukamatel või mahukamatel õppekavadel, nagu näiteks õpetajaks õppimine, satuksid tudengid raskustesse ja peaksid õppimise eest maksma hakkama,» möönis Läänemets. Tema sõnul tundub, et siiani pole keegi mõelnud, kuidas see kõik mõjutab riiklikult tähtsaid erialasid.

«Tegu on taas ühe IRLi populistliku valimislubaduse läbisurumisega, millel tulemus reaalsus selle lubaduse mõttega kuidagi ei ühti,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles