Kriitikud: IRLi juhitakse nagu Keskerakonda

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Kristjan Teedema

Siseheitluses IRLi juht Mart Laar sai eile Tallinna piirkonna esindajatelt pöördumise, milles kaheksa allkirjutanut kritiseerivad erakonna juhtimisstiili ja «Pagari tänava poisteklubi» ehk siseminister Ken-Marti Vaheri tagatoa eelistamist.



Kirja saatjad nendivad, et probleemid erakonnas ei ole eile tekkinud, samuti ei eksisteeri need mitte Isamaa ja Res Publica tiiva vahel või vanade ja noorte vahel või rahvuslaste ja mitterahvuslaste vahel.

Tallinna piirkonna juhtivliikmed Olavi-Jüri Luik, Indrek Varik, Rein Saliste, Ann Räämet, Tarmo Kruusimäe, Henn Pärn, Jüri Tümanok ja Jaanus Ojangu tõid esile viis punkti, mis viimase kolme aasta jooksul on viinud nad tõdemuseni, et erakond on lagunemas ja toimiv struktuur lõhutud.

Ettemääratud muster

Selle aasta riigikogu valimistel suunati nende meelest kogu erakonna rahaline ja meeskondlik ressurss ühe seltskonna huvide kaitseks. Eriti valusalt karistati üldnimekirja paigutusega näiteks Anneli Akkermanni ja Mart Nutti. «Püüdes vastutustundlikult ära hoida erakonna lõhenemine enne valimisi, viivitati nende küsimuste tõstatamisega,» nentisid allakirjutanud.

Rahulolematud leidsid, et 2010. aasta alguses liitus erakonnaga palju uusi inimesi, kes käisid jaanuaris toimunud suurkogul vaid ettemääratud mustri järgi hääletamas. Suurkogul saavutas IRLi juhtorganites ülekaalu Res Publica tiib.

«Erakonnasiseselt on see kõik avalik saladus,» kirjutasid nad. «Mitmed Tallinna piirkonna juhatuse liikmed olid eelnevalt jäänud eriarvamusele hulgi uute liikmete vastuvõtmise osas allkirjata elektroonilise avalduse alusel. Hiljem selgus, et muu hulgas oli nii erakonda vastu võetud mittekodanikke.»

Sama muster kordus allakirjutanute sõnul poolteist kuud hiljem Tallinna üldkogu ettevalmistamisel.

2009. aasta sügisel toimusid Tallinnas osakondade juhatuste valimised ja Põhja-Tallinna osakonna üldkogu eel selgus, et keskkontoris vormistati inimesi erakonna liikmeteks ilma piirkonna vastava juhatuse otsuseta. Sellega seoses pöördus osakond ka erakonna aukohtusse.

Aukohus küll leidis, et põhikirja on rikutud, kuid osutades «rikkumist õigustavatele kaalukatele asjaoludele», jättis kaebuse rahuldamata.

2009. aasta kohalike valimiste ajal esitas enamik Tallinna osakondade esimehi Laarile kirjaliku pöördumise, milles sõnastati selgelt probleem, et «Tallinna piirkonna tagatuba» hoiab kõrvale demokraatlikust debatist ja nimekiri oli koostatud vaid siseringi inimeste huve silmas pidades.

Kirja saatjad leiavad, et erakonna toimiv struktuur on olulisel määral lõhutud, kuna osakondade ja piirkondade juhtide rolli on süsteemselt vähendatud ning tsentraliseeritus kasvab.

«Miks sallitakse ühe seltskonna ebademokraatlikke võtteid? Miks me mõistame Savisaart analoogsete asjade eest hukka, aga ei mõista hukka sarnaseid võtteid oma erakonnas?» küsisid nad, lisades, et on pidanud juba pikka aega liikmeid rahustama, et need ei lahkuks erakonnast.

2010. aastal lahkus IRList 574 liiget. «Paljud neist olid pettunud ja paljud olid nn «imporditud hääled»?» küsisid allakirjutanud.

Kohtumine kokku lepitud

Viitega siseminister Ken-Marti Vaherile avaldasid nad lootust, et «Pagari tänava poisteklubi» (ministeerium asub Pagari tänaval – toim) tagatoa eelistamise asemel muutub IRLi juhtimissüsteem ning tekib diskussioon partei lihtliikmete ja struktuuriüksuste esimeestega.

Mart Laar viibib selle ja tuleva nädala puhkusel. Küll on ta aga leppinud erakonna aseesimeeste Tõnis Lukase, Ene Ergma ja Juhan Partsiga ning volikogu esimehe Helir-Valdor Seederiga kokku kohtumise, et erimeelsustele lahendus leida.

Kaheksa Tallinna piirkonna liikme pöördumisele eelnes Laari läinudnädalane kiri erakonnakaaslastele, kus ta tõdes, et erimeelsustele tuleb lahendus leida. «Erakonnas seisavad mõttevahetused ees, kavatsen selle eest hoolitseda, et need murekohad saaksid selgeks räägitud,» lubas ta.

IRLi juhid kohtuvad augustis. Rahulolematust erakonnas toimuvaga on viimastel nädalatel peale Lukase avaldanud mitmed «kampsunid» eesotsas Aimar Altosaare, Andres Ammase ja Andres Herkeliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles