Kosmosesüstik Atlantis maandus viimast korda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmosesüstiku Atlantis maandumine.
Kosmosesüstiku Atlantis maandumine. Foto: SCANPIX

8. juulil Ühendriikide Kennedy kosmosekeskusest orbiidile startinud Atlantis jõudis oma viimaselt kosmoselennult tagasi.

Rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS) mitme tonni ulatuses seadmeid ja tarvikuid toimetanud kosmoselaev saabus 13 päeva kestnud missioonilt tagasi täna Eesti aja järgi kell 11.56, vahendas BBC.

Ühtlasi tähendas Atlantise maandumine ka USA kosmoseagentuuri NASA 30-aastase kosmosesüstiku programmi lõppu, sest sedalaadi lende rohkem enam ei toimu. Atlantis on ka viimane USA süstik, mille NASA sel aastal lõplikult kasutusest kõrvaldab.

Märtsis maandus viimast korda Discovery ning juunis tõmbas oma 19 aastat kestnud karjäärile joone alla kosmosesüstik Endeavour.

«Kosmosesüstik muutis meie maailmanägemust ning seda, kuidas me universumit näeme,» ütles Atlantise komandör Chris Ferguson pärast edukat maandumist, mida oli uudistama saabunud umbes 200 inimest.

NASA programmi lõpetamise taga on süstikutega kaasnevad liiga suured kulud. Nimelt usub agentuur, et soodsam on kosmonaute ISSi lennutama hakata erafirmade kaudu. Esimesi sellist tüüpi teenust pakkuvaid ettevõtteid oodatakse turule tuleva kümnendi keskel.

Seni hakkavad ISSi varustama Vene, Euroopa ja Jaapani veolaevad. Meeskonnad hakkavad lendama Vene kosmosekapslitega Sojuz. NASA edasine eesmärk on aga luua selline mehitatud liikumisvahend, mis võimaldaks jõuda kosmosejaamast kaugemale. Ühe sihtmärgina on nimetatud asteroide.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles