Noppeid turutuurilt

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Kongo talu Harjumaalt
Uus-Kongo talu Harjumaalt Foto: Peeter Langovits

Arter tiirutas Tallinnas mereäärse Sadamaturu lettide vahel ja uuris, mida põnevat seal suveajal pakutakse. Kaupmehed ei olnud kitsid jagama oma retseptisoosikuid.


Esimesena püüab suvisel Sadamaturul pilku värske eestimaine kraam: salat, ürdid, kurk, tomat, värske kartul, küüslauk, marjad... Kuid on ka eksootilisemaid kõhuvõrgutajaid.

Kui Arter ühel hommikupoolikul sinna satub, käib kibe lettide täitmise sagin ja mõni kaupmees on alles turule teel. Ühe tühja lihaleti kohal kõrgub lagedust selgitav silt: «siga puhkab»!

Georgia pagarite nurgast tuleb värskelt küpsetatud juustutäidisega leiva hatšapuri lõhna – ei suuda kiusatusele järele anda... hõrkkuum suutäis saab näppude vahelt imeruttu otsa. Ka Liivimaa Lihaveise letil annab maheda maitsega veise külmsuitsusink silmad ette nii mõnelegi tulisoolasele lõunamaa analoogile.

Sadamaturu perenaine Liina Karron ütleb, et turu üks hitte ongi praegu Uus-Kongo talu salatid. «Need on asendamatud ja neist annab lõputult midagi varieerida,» nendib ta. Tänu sellel talule on juurde tulnud mitmeid kliente, kes just nende salatite pärast turu üles on otsinud – eelmisel suvel müüs proua Aino ehk Aino Peets salatikraami keskturul, nüüd kolis aga üle Sadamaturule.

Piimaletis on nii turu perenaise kui ka ostjate suureks igapäevalemmikus Esko talu jogurt, mida on hea hommikuseks kiireks smuutiks marjade või astelpajumahlaga segada. Samuti lähevad suvel hästi kõik need juustud, mida annab suvesalatisse panna, olgu see või kodumaine mozzarella.

Tubli tegija on ka Vana-Torokse talu, kelle värskete talukanade maitse teeb poekanadele pika puuga ära. Samuti pakub sealne pererahvas imemaitsvat suitsusinki ja kodust pasteeti, teinekord leiab letist ka taluahju leiba, tšillimoosi ning nõgese- või kuuseokkapestot. Muide, nii mõnigi restorani peakokk käib seal oma kööki hea-paremaga varustamas.   
 
Liina Karron reastab ahvatluste sekka ka järjest popimaks muutuvad käsitööletid, kus on mugavaid puidust salatinäpitsaid, terava-imeõhukese servaga pannilabidaid ja ilusaid keraamilisi salativaagnaid.

Uus-Kongo talu Harjumaalt

Kes: Aino Peets (pildil) Uus-Kongo talust pakub rammusa välimusega rohelist salatit ja ürte – krõmpsuvat ja magusapoolset jääsalatit, tummist Rooma salatit, aromaatset tilli, rauarohket spinatit, mõrkjat lollo rossot jm. «Neid pole mürkidega pritsitud, need on üle pestud kaevuveega ja ka kolibakterit pole,» loetleb ta rohelise häid omadusi ning lisab, et kasvatamise au kuulub Aira ja Jaano Kriisale.

Lihtsaks suviseks salatiks võtke Rooma- või jääsalatit, puhastatud krevette, tükeldatud suitsukana rinnafileed, melonikuubikuid; kastmeks on vaja kerget majoneesikastet ja hapukoort.

Laotage rohelised salatilehed anuma põhja, segage krevetid ja kana majoneesi ning hapukoorega ja lisage salati peale. Ärge lõpptulemust segage.

Caesari salatiks võtke Rooma salatit, tükeldatud prae- või grillkana, röstitud saiakuubikuid (võivad olla ka küüslaugupulbriga praetud), lisaks oliive või muud meelepärast; kastmeks on vaja 1/2 dl oliiviõli, 1,5 tl Worcesteri kastet, veidi puruks hõõrutud anšoovisefileed, natuke sidrunimahla, 1 tl magusat sinepit.

Laotage kõik salatikomponendid suurele vaagnale efektselt kuhja. Kloppige kokku kaste ja valage salatile vahetult enne söömist.

Lõuna-Eesti ja Peipsi väike­tootjaid ühendav Pekero

Kes: Ero Palu (pildil) Kesli-Antsu talust Põlvamaalt pakub muu kraami kõrval ka «Õnnelike kanade mune», värsket küüslauku, soolakurki ja -tomatit.

Proovige värsket soolakurki. Võtke 10 liitri vee kohta 200 g jämedat soola, 1 suur puhastatud ja tükeldatud küüslauk, käpatäis ehk peotäis mustsõstralehti, sama palju õisikutega tükeldatud tillivarsi, väiksem peotäis puhastatud mädarõikajuurt. Sättige kurgid koos maitsetaimedega purki – maitsetaimed võib ka soolvette panna ja siis kurkidele valada.

NB! Kurk peab olema enne külma veega pestud ja maha jahutatud, muidu käivitub vale käärimine ja sooldumise asemel hakkab kurk hapnema. Ka soolvesi peab olema kurkidele kallates jääkülm. Lõpuks sulgege purk kaanega ja pange külma. Tavaliselt valmib värske soolakurk 12–24 tunniga, küpseks saab see umbes pooleteise kuuga.      

Samamoodi võib soolata väikesi tomateid, ent 10 liitri vee kohta tuleb võtta 400 g soola, ka küüslauku võib rohkem panna. Sooldumiseks kulub poolteist kuni kaks nädalat.  

Võrtsjärve kalad

Kes: Parasjagu on Võrtsjärve kalameestelt jõudnud letti värske suitsukala – haug, ahven, latikas. Teinekord on ka angerjat või hoopis värsket koha ning muidugi kaubeldakse ka muu värske kalaga. Müüja Liis Aasamaa (pildil) näitab Norra kalurite kaupa: siia on jõudnud ogahai, merikurat, kammkarbid, tursk, makrell jt.

Eriti hõrgud on värsked kammkarbid, mis tuuakse Eestisse jahutatult jääl. Avate karbi, lõikate kõõluse läbi, pigistate laimi- või sidrunimahla peale, maitsestate pipraga ja sööte. Karbist eemaldatud kammkarbi liha võib ka grillida – väheke aega mõlemalt poolt, liha peab seest pisut toores jääma. Siis maitsestate soovi kohaselt.

Karbid võib ka ahju panna: eemaldate ühe karbipoole, panete sisule peale juustu-, majoneesi- ja tillisegu, mida on maitsestatud laimimahla ja pipraga. Hoiate ahjus 10  minutit ja ongi valmis.
Sisikonnast puhastatud makrelli võib grillida (pannes eelnevalt meelepäraseid maitseaineid ja/või ürte sisse ja ka külgedele lõigatud sälkudesse) nagu ka ogahaist lõigatud steike.

Papa Joe delikatessid

Kes: Liibanoni juurtega Joseph Abou Raad (pildil) näitab Linnamäe lihatööstuse õunasuitsusinki, mis on üks turu tähti. Tema juures käiakse otsimas ka hummust ehk araabiapärast kikerhernevõiet, mida ta ise teeb. Põhiliseks tõmbenumbriks on aga Vahemere delikatessid ja araabiapärane eksootika, vürtsideni välja. Ei puudu bulgurnisu, läätsed, kreeka jogurt, chorizo vorst, kuivatatud baklažaanid, paprikapasta...

Proovige hummust, mille komponendid on samas letis olemas – sööge seda grill-liha kõrvale, määrige saiale-leivale või dippige sinna köögivilju. Vaja on 1 purk nõrutatud kikerherneid, 1 purustatud küüslauguküüs, 1 tl tahini- ehk seesamiseemnepastat, veerandi sidruni mahla, maitse järgi oliiviõli, soola, jahvatatud vürtsköömneid. Võib lisada spinatit, basiilikut, päikesekuivatatud tomateid. Mikserda kõik segamini ja lase jahedas kuni öö seista.

Eesti talumeiereid

Kes: müüja Monica Tammekand (pildil) näitab paari suuremat juustukera. Pakutakse näiteks Nõmmiku talu täispiima juustu, Nopri talu jogurtit, juustu ja kohupiima. Popid on Esko talu tooted, teiste seas  kreekapärane feta, mida saab panna suvesalatisse. Hinnatud on ka  lepasuitsu Suluguni, mis tuleb Kehrast Gruusias elanud eestlastelt.

Leti perenaine Ülle Põhjakivi soovitab suvist salatit. Praadige seened rohkes võis, maitsestage soola-pipraga. Rebige lehtsalat, poolitage kirsstomatid ja pange salatikaussi. Lisage feta või mozzarella juust. Lisage seened ja segage kõik kokku – salatikastmeks ongi vaid või!

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles