USA võitleb võlapiiri tõstmise nimel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp
USA lipp Foto: SCANPIX

USA kongress võitleb defitsiidi katmise plaani koostamise ning riigi võlapiiri tõstmise nimel, lootes pühapäeval, enne Aasia turgude avamist, mingigi plaaniga lagedale tulla.

Reuters kirjutab, et kongressiliikmed töötavad läbi öö, pärast president Barack Obamalt saadud käsku leida viis, kuidas tõsta riigi võlapiiri praeguselt 14,3 triljonilt dollarilt. Kui võlapiiri tõstmise osas kokku ei lepita, ei suuda riik enam oma laenukohustusi täita.

Üks anonüümseks jäänud vabariiklaste ametnik ütles, et kavas on luua 3-4 triljoni dollari suurune säästuplaan kümneks aastaks. Samas märkis teine vabariiklane, et mingeid kindlaid summasid pole veel paika pandud. Ühtlasi jäi selgusetuks, kas see plaan tähendab maksutõuse ning avaliku sektori kulutuste kärpimist, nagu on Obama nõudnud.

USA riigivõlg tõusis taas teravalt päevakorda, kui reitinguagentuur Moody’s riigi krediidireitingu vaatluse alla võttis. Juba varem on Moody’s ja teine juhtiv agentuur Standard & Poor’s USAd eelarveprobleemide tõttu hoiatanud, ent reitingu vaatlemine tähendab järgmist sammu selle langetamise suunas.

Praegu kannavad Ühendriigid AAA ehk äärmiselt kõrge laenukvaliteediga riigi reitingut ning riigi eesmärk on seda taset hoida.

USA kell kukub 2. augustil sel aastal - kui selleks ajaks ei suudeta uues võlapiiris kokku leppida, ei suuda riik enam oma laenu maksta. USA keskpanga ehk Föderaalreservi president Ben Bernanke on varem öelnud, et kui laenulimiiti enne 2. augusti kukkumist ei tõsteta, on igati mõeldavaks tagajärjeks 2008. aastaga võrdväärne majanduslangus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles