Luitsalu: tuletasin Pärnale meelde 1,5 miljoni kohustust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillar-Peeter Luitsalu.
Hillar-Peeter Luitsalu. Foto: Peeter Langovits

Rävala kinnistuga seotud pistisesüüasjas reedel tunnistusi andnud Arco Vara aktsionär Hillar-Peeter Luitsalu sõnul meenutas ta ärimees Aivo Pärnale tema väidetavat 1,5 miljoni kroonist kohustust, kuid selle raha liikumisest Villu Reiljanile või Rahvaliidule juttu ei olnud.

Luitsalu ütles kohtus, et 2006. aasta septembri algul pöördus vandeadvokaat Tarmo Sild tema poole palvega tuletada ärimees Aivo Pärnale meelde tema täitmata kohustust summas 1,5 miljonit krooni.

«Äkki tuletad Aivo Pärnale meelde, et ta võlgneb meile 1,5 miljonit krooni,» meenutas Luitsalu Silla palvet.

Luitsalu sõnul eeldas ta, et Pärn võlgneb raha advokaadibüroole Lextal, kus Sild ametis on.

«Ma ei süvenenud sellesse. Helistasin Pärnale ja ütlesin, et sa oled vist inimestele midagi võlgu,» ütles Luitsalu.

Luitsalu sõnul võis Pärn talle seepeale vastata midagi sellist, et «kui eesti mees peab midagi tegema, siis tuleb teha».

«Ta on suur lõuapoolik ja ta jutt on alati huumoriga pooleks,» nentis Luitsalu.

Luitsalu kinnitas kohtule, et see kuidas 1,5 miljonit krooni pidi liikuma ja kuhu, temal Silla ega Pärnaga juttu ei olnud, samuti ei käinud jutt sularahast. Ka ei tulnud sel teemal kordagi jutuks Villu Reiljan või Rahvaliit või mõnu muu nendega seotud ametnik.

«See ei olnud mulle üldse mingi teema. Teed inimesele teene, siis saad teinekord ise teenet paluda,» kinnitas Luitsalu.

Luitsalu sõnul oli Arco Varal esialgu kavatsus osaleda Rävala 8 kinnistu valikpakkumisel ning pakkumisdokumendid võeti välja. Riskide jagamiseks tehti ettepanek koostööks ka Merkole, kuid kinnistu pakkumisel jäi siiski osalemata.

«See alghind oli idiootlik, või ütleme siis, et alghind ületas meie riskitaluvuse piiri,» märkis Luitsalu.

Luitsalu meenutas kohtus ka kohtumist Pärnaga Arco Varas 2006. aasta 6. septembril, kuhu Pärn tuli tema enda kutsel ning mille eesmärk oli arutada Rävala kinnistu detailplaneeringuga seonduvat.

Kuna kinnistuga seoses olid pooleli mitmed kohtuasjad, ei olnud Luitsalu sõnul mõtet detailplaneeringul pikemalt peatuda ning põgusalt tuletas ta vestluses ka Pärna väidetavat täitmata kohustust meelde, kuid mingit vastust või kinnitust ta võimaliku kohustuse kohta viimaselt ei saanud.

Luitsalu rääkis kohtule ka, et Pärn oli lubanud Arco Varale maksta miljoni, kui Arco Vara loobub osalemast Rävala 8 kinnistu valikpakkumisel.

«Ütlesin, et miljon on vähe ning see summa peaks olema vähemalt kolm miljonit krooni,» märkis Luitsalu.

Hiljem oli Luitsalu enda sõnul Pärnale ka seda niinimetatud loobumistasu juttu meelde tuletanud, kuid mingit raha ei tema ega Arco Vara Pärnalt saanud ei ole.

«Ütlesin Pärnale, kui ei jaksa kogu lepet täita, siis täida pool sellest kohustusest. Oma särk on ikka kõige lähemal,» märkis Luitsalu. Mingit dokumenti aga niinimetatud loobumistasu kohta Luitsalu ja Pärn omavahel ei vormistanud.

Luitsalu järel astusid tunnistajapinki advokaadibüroo Lextal vandeadvokaadid Kristi Sild, kes on Tarmo Silla abikaasa, ning Urmas Ustav.

Advokaadid rääkisid Lextali ja Tarmo Silla rollist seoses Rävala 8 kinnistu pakkumisega.

Kohus jätkab protsessi esmaspäeval kirjalike tõendite uurimisega.

5. septembril alanud protsessil eitas endine keskkonnaminister ja kunagine Rahvaliidu juht ning praegune riigikogu liige Villu Reiljan 1,5 miljoni krooni suuruse pistise nõudmist, Tarmo Sild eitas pistise vahendamist ning Aivo Pärn pistise lubamist.

Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt nõudis Reiljan keskkonnaministrina Tallinnas Rävala puiestee 8 kinnisasja müügi ajal vandeadvokaat Silla vahendusel ASi Wipestrex Grupp esindajalt Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist.

Uurimisandmetel saanuks Pärna äriühing pistise maksmise korral Rävala kinnisasja omandada soovitud tingimustel ning ühtlasi olnuks tagastatud ASilt Wipestrex Grupp ära võetud 31,5 miljonit krooni tagatisraha ja OÜ Realway tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Reiljanile sai süüdistuse esitada pärast seda, kui riigikogu võttis temalt õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekul saadikupuutumatuse.

Rävala puiesteel asuva keskkonnaministeeriumi endise hoone müügiprotsessi tagamaade uurimiseks käivitas kaitsepolitsei kriminaalmenetluse juba 2006. aastal ja poolteist aastat hiljem tunnistas esmalt kahtlustatavaks Pärna ning hiljem ka Reiljani ja Silla.

Keskkonnaministeeriumi konkursi Rävala 8 kinnistu ostuks võitis 2006. aastal Go Groupi tütarfirma OÜ Realway. Pärast võitu vaidlustas Realway konkursi tulemused ning ministeerium nõudis firmalt sisse enampakkumise tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Firma kaebas riigi kohtusse ning ringkonnakohus otsustas mullu novembris, et keskkonnaministril puudus selle käskkirja andmiseks õiguslik alus ning see on vastuolus riigivara seaduse ja riigivara võõrandamise korra sätetega.

Go Group sai Rävala 8 kinnistu siiski enda valdusesse, kuna samuti enampakkumisel osalenud Go Groupi juhtkonda kuuluva Aivo Pärna firma AS Wipestrex Grupp müüs kinnistu Go Groupile 441 miljoniga edasi. Riigile maksis Pärna firma kinnistu eest 380 miljonit krooni.

Realway pakkumine kinnistu ostuks, millest firma loobus, oli 426 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles