Juuli möödus Hiina uiguuride aladel veriselt

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina politseinikud Kaxgari tänavatel.
Hiina politseinikud Kaxgari tänavatel. Foto: Reuters

Hiinale kuuluvas Xinjiangi provintsis, mis on ametlikult uiguuride autonoomne piirkond, toimusid nädalavahetusel taas kokkupõrked kohalike uiguuride ning Hiina politsei vahel.

Teadaolevalt on kokkupõrgetes surma saanud vähemalt 18 inimest. Lisaks on teateid kümnetest vigastatutest.

Juuli möödus Xinjangis vägivaldselt, tipnedes paari nädala taguse ülestõusuga, mille käigus kohalikud uiguurid ründasid Hotani linna politseijaoskonda.

Xinjiang on viimasel ajal olnud etniliste kokkupõrgete tõttu rahutu regioon. Pinged islamiusuliste uiguuride ja hani hiinlaste vahel on taas teravnenud, kuna uiguurid süüdistavad Hiina keskvalitsust Xinjiangis leiduvate ressursside omastamises.

Maavaraderikas piirkond on Hiina jaoks üha olulisem, mistõttu on Hiina keskvalitsuse prioriteediks seal välja arendada riigi majandust toetav tööstuskeskus. See aga ei ole meeltmööda kohalikele uiguuridele, kelle sõnul läheb kogu kasum hani hiinlastele ja valitsevale eliidile.

Hiina ametlik seisukoht on, et rahutusi korraldavad terroristid, kes on väljaõppe saanud Pakistanis ning omavad nii ideoloogilist kui ka usulist sidet sealsete terroristlike organisatsioonidega. Hiina valitsuse andmetel on ka nende relvastus pärit Pakistanist.

Viimati puhkesid suuremad rahutused piirkonnas 2009. aasta suvel, kui kokkupõrgetes uiguuride ning hanide ja võimude vahel sai surma ligi 200 inimest. Võimud on mõistnud surma kümneid rahutustes osalenud uiguure.

Peking nimetas väljaastumist pagulasorganisatsioonide võimuvastaseks vandenõuks ning seostab uiguure ka Al-Qaedaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles