Venemaa rõhutas Smolenski lennuõnnetuse põhjusena piloodile avaldatud survet

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allakukkunud lennuki rusud Smolenski lähedal
Allakukkunud lennuki rusud Smolenski lähedal Foto: SCANPIX

Täna teatasid Venemaa uurijad, et Poola õhuväe ülem avaldas allakukkunud president Lech Kaczynski lennuki piloodile maandumisel survet ning see oli üheks õnnetuse põhjuseks, vahendas AFP.

Venemaal tegutsev Riikidevahelise Lennunduskomitee MAK vihastas Poolat öeldes, et riigi õhuväe ülem Andrzej Blasik avaldas piloodile survet ohtlikes ilmastikuoludes maandumiseks.

Poola ametliku uuringu tulemusel reedel avaldatud raport välistas aga süüdistused, nagu olnuks pilootidele surve avaldamine õnnetuse põhjuseks. Raporti kohaselt oli peamine süü meeskonna tehtud vigadel.

MAK, mis määrati uurima lennuõnnetust Venemaa valitsuse poolt, vastas omakorda, et Blasiki viibimine juhiruumis oli oluliseks teguriks. «Õhuväe juht sisenes lennuki juhiruumi ning andis piloodile käskudega juhiseid lennu kõrguse kohta,» ütles MAKi liige Alexei Morozov reporteritele. «Seda kõike võib näha kui psühholoogilist survet meeskonnale» lisas Morozov rõhutades, et Blasikul puudus tegelikult igasugune õigus viibida juhiruumis.

2010. aastal toimunud Smolenski lennuõnnetuses hukkus Poola president Lech Kaczynski ning veel 95 pardal olnud inimest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles