Urmas Kruuse: oma saab armsaks kokkupuutel võõraga

, Tartu linnapea (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
21. juunil peeti Tartu Laululaval Europeade 2011 avakontsert.
21. juunil peeti Tartu Laululaval Europeade 2011 avakontsert. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ilmselt ei jäänud kellelegi märkamatuks kolmekümnekraadise kuumuse käes palavust trotsinud ja päikeses kepselnud rahvatantsijad ega kuulmatuks rahvapilliansamblite ja lauljate mahedad helid, mis kulmineerusid laulukaare all rahvaid ja rahvusstiile ühendava piduliku lõppkontserdiga.

Selle üritusega lõppes ka tänavu Tartule usaldatud 48. rahvusvaheline rahvatantsu- ja laulufestival Europeade.

Tegemist on 1964. aastal alguse saanud Euroopa suurima haardega traditsioonilise rändfestivaliga, mis hõlmab igal aastal kuni 250 kollektiivi kokku ligemale 6000 osalejaga.

Festivali ametlik moto kajastab küll Euroopa riikide, rahvaste ja rahvusrühmade ühendamise ideed, kuid mitte vähem tähtis on väärtus, mis tekib, saab selgust ja leiab kinnitust iga riigi oma rahvakultuuri ja rahvakultuurirühmade sees.

See on küsimus identiteedist ja selle kinnistumisest, erinemisest ja eristumisest.

Need viis rahvakunstirohket päeva sidusid nii siiatulnuid, esinejaid, külalisi kui ka meid endid rohkem kokku oma etniliste rühmade, kultuurirühmituste kui kogu rahvaga.

Euroopa riikide kollektiivide esinemisi saatis austus ja huvi, kuid oma riigi esindajate etteasteid saatis peale austuse ja autunde ka sõnulseletamatu südantsoojendav joovastus ja uhkustunne. Uhkus oma rahva, kultuuri ja inimeste üle.

Kõigil tulnuil oli jutustada oma lugu. Anda edasi osa oma ajaloost, traditsioonidest, tavadest ja kommetest. Nii ka meil, kes me oleme pikkinud oma ajaloo ja sõnumid rahvatantsudesse, põiminud tähendused rahvusmustritesse ning sidunud hoidmist ja mäletamist vääriva oma laulude ja muusikaga.

Europeade viis meid hetkeks maailma keskmesse ja tõi maailma meile lähemale.

Igaühel siinkäinuist on kaasa viia sõnum meie rahvakunstist, riigist, eestlusest ja eestlastest. Tartust ja tartlastest. Iga positiivne sündmus on sõnum maailmale meie olemasolust ja sellest, mis meis ja meil väärtuslikku.

Tänan kõiki, kes ürituse korraldamisesse ja õnnestumisesse oma panuse andsid, samuti kõiki osalejaid ja pealtvaatajaid, kes tegid Tartu tema geograafilistest mõõtmetest suuremaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles