Kosmosest avastati hapniku molekulid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galaktika.
Galaktika. Foto: SCANPIX

Astronoomid leidsid kosmosest hapniku molekule, lõpetades sellega kaua kestnud otsingud, vahendas AFP.

Kui üksikuid hapniku aatomeid on leitud kosmosest ka varem, siis hingamiseks vajalikke hapniku molekule pole varem nähtud. Herscheli observatooriumi kosmoseteleskoop märkas molekule tähetekke piirkonnas, Orioni tähtkuju lähedal.

Hapnik on kolmas kõige levinum element kosmoses pärast vesinikku ja heeliumi. Selle molekulaarne vorm, milles on kaks aatomit liitunud omavahel kaksiksideme kaudu, teeb elu Maal võimalikuks. Sellist vormi polnud aga kunagi varem avastatud kosmosest.

Seni avastamata hapnik võib teadlaste hinnangul peituda tolmu terades ning jääs. Eksisteerib võimalus, et soojemas ja rahutumas kosmose osas võiks hapnik jääst ja tolmust eralduda.

«See selgitab, kus osa hapnikku peidus võib olla,» ütles Herscheli hapnikuprojekti uurija Paul Goldsmith. «Aga me ei leidnud seda suures koguses ning siiani ei mõista me, mis on nii erilist nendes kohtades, kust me seda avastasime,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles