Juubeliaasta lõpeb ligi 1000 inimese vastuvõtuga

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juubeliaasta sümboolika
Juubeliaasta sümboolika Foto: eesti90.ee

Kui alguses oli Eesti Vabariigi juubeliaasta lõpp­akordiks mõeldud võidusamba pidulik avamine, siis tööde toppamise tõttu saab aasta väärika lõpu sel reedel tänukontserdil Estonia kontserdisaalis, kuhu on kutsutud üle 900 inimese.


Õhtu hinnaks on arvestatud samas suurusjärgus raha, mis oleks kulunud samba pidulikuks avamiseks ehk umbes 1,6 miljonit krooni. Täpset summat praegu valitsuse kommunikatsioonibüroo öelda ei oska, sest osa lepinguid on veel lahtised. Summa ei kulu vaid ühele õhtule, vaid sisaldab ka lõpuüritusele eelnenud Von Krahli Akadeemia loengusarja.

Lisaks riigi eliidile on vastuvõtt-tänukontserdile kutsutud nn maa sool ehk inimesed, kes on ise oma kodukohas korraldanud üritusi riigi sünnipäeva tähistamiseks. Samuti on kutsutute seas üleriigilise tähtsusega ettevõtmiste, nagu «Teeme ära 2008» või öölaulupeo «Märkamisaeg» korraldajad.

Spetsiaalselt juubeliaastaks on valminud viis muusikalist kingitusteost, millest üks tuleb ettekandele ka õhtu kontsert­osas. Selleks on Urmas Sisaski kooriteos «Loits Eestile», mille Eesti kinkis juubeli puhul Islandile, mis tunnustas esimesena meie iseseisvuse taastanud riiki. Teose kannab ette Eesti Rahvusmeeskoor dirigent Mihhail Gertsi juhatusel.

Juubeliaasta jooksul said muusikalised kingitused veel Soome, Rootsi, Suurbritannia ja Taani, sest need riigid on meie iseseisvuse saavutamise ja taastamise juures suurt rolli mänginud.

Kontserdile järgneval seltskondlikul osal pakutakse suupisteid, mille on valmistanud viis kokka erinevatest Eesti osadest ning seejuures on kasutatud kohalikku toorainet. Kokad on ka kohapeal tutvustamas oma loomingut.

Carmen Cateringi arendusjuhi Argo Koppa sõnul anti viiele kokale üle Eesti ülesanne valmistada oma piirkonnale iseloomulikud suupisted. Toidukogus on võrreldav hulgaga, mis läheb piduliste suhu 24. veebruaril Eesti Vabariigi aastapäeval. Arvestatud on sellega, et iga inimene saaks 12 soolast ja viis magusat suupistet ehk valmib ligi 12 000 soolast ja 5000 magusat suutäit.

Täna ning homme tegeldakse ettevalmistustöödega. Kõige kiirem ja pingelisem töö algab neljapäeva õhtul, mil alustatakse suupistete valmistamisega.

Juubeliaasta piduliku lõpetamise kontsertosa on üles ehitatud tulevikku silmas pidades. See põhineb kahe kuu jooksul Von Krahli Akadeemias peetud loengutel ja nende kunstilistel reageeringutel teemal «Kas on elu pärast kapitalismi?».

Ka kontserdisaali sisustus on ebaharilik – poodiumidele on asetatud muusikalised skulptuurid ja külaliste seas liiguvad näitlejad, kes jutustavad lugusid õpilaste visioonikonkursi «Eesti 100» tööde põhjal.

Juubeliõhtu suupisted
•    Põhja-Eestit esindab Jevgeni Jermoškin, Tallinna restorani Ribe peakokk – rukkileib tillitoorjuustuga ja Tallinna kilu sibula-confit’iga
•    Lääne-Eestit esindab Marge Leimann Kuressaare kutsehariduskeskusest – suitsulesta tarrend
•    Lõuna-Eestit esindab Õnnela Muuga Tartu restoranist Atlantis – sea­fileerulaad koduaiaköögiviljade ja hernepüreega tarrendil
•    Virumaad esindab Evi Simson, Palmse mõisa kokk – metskitse patee odrakaraskil pohlaželeega
•    Setumaad esindab Setomaa turismitalu perenaine Laivi Mesikäpp – püreeritud suulliimi cappuccino verikäki krõpsu ja tindikalaga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles