Somaalia piraadid soovivad ausaid läbirääkimisi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saudi Araabia riiklikule naftafirmale Aramco kuuluva supertankeri kaaperdanud piraadid soovivad lunaraha kõrval ka ausaid läbirääkimisi.


«Me julgustame saudide tankeri omanikke alustama kriisi lõpetamiseks ausat dialoogi,» ütles hiiglasliku tankeri röövinud piraatide esindaja Mohammed Said, vahendas AFP.

«Liiga suur viivitamine pole meile, tankeri omanikele ja meeskonnale kasulik. Me ei ohusta neid [meeskonnaliikmeid], kuid me julgustame neid [läbirääkijaid] olema ausad,» lisas Said.

15. novembril röövisid Somaalia piraadid Araabia merel 330 meetri pikkuse Sirius Stari, mille lasti väärtus on hinnanguliselt sada miljonit dollarit (1,2 miljardit Eesti krooni).

Piraadid viisid laeva Haradhere sadama lähistele ja nõudsid laeva veerandsaja meeskonnaliikme vabastamise eest 25 miljonit dollarit, mille maksmiseks andsid nad aega kümme päeva.

Alles tänavu Lõuna-Koreas valminud tankeri kaaperdamine on ekspertide hinnangul seni kõige julgem ja laiahaardelisem piraatide operatsioon, kuid läbirääkimised selle vabastamise üle on kulgenud vaevaliselt. Saidi sõnul on vajalik, et laeva omanikud helistaksid laeva kaptenile ja pardal viibivatele piraatidele, et läbirääkimisi kiirendada.

Ida-Aafrika rannikust umbes 850 kilomeetri kaugusel röövitud Sirius Stari meeskonnas on kaks Ühendkuningriigi, kaks Poola, üks Horvaatia, üks Saudi Araabia ja 19 Filipiinide kodanikku.

«Kõik on korras, meid ei kohelda halvasti,» ütles britist meeskonnaliige Peter French ITV Newsile. Teise Ühendkuningriigi kodaniku James Grady sõnul ei luba piraadid tankeri meeskonnaliikmeid laevatekile. Tema sõnul on laeva kaaperdajad hambuni relvastatud, kuid pole pantvangidele viga teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles