Erakondade rahastamist kontrolliv komisjon jäeti palgata

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) pöördus justiitsministeeriumi poole murega, et kehtiva seaduse kohaselt ei ole neil võimalik oma töö eest tasu saada.

ERJK esimees Ardo Ojasalu sõnul ootavad nad ministeeriumilt õiguslikult ebamäärases olukorras selgitusi ning nõu.

«Kuna tegemist on tööga üldistes huvides, mitte komisjoni liikmete sooviga oma vaba aega sisustada erakondade rahaasjade uurimisega, siis on ilmne, et töö eest tuleb tasu maksta, aga see otsus ja tasu suurus tuleb määrata seaduslikult ja vältides huvide konflikti,» rääkis Ojasalu Postimees.ee´le.

Riigikogu liikmete jaoks on riigikogu komisjonidesse kuulumine osa nende tööst ning tasu selle eest on arvestatud nende palga sisse.ERJK liikmed aga ei tohi seaduse kohaselt kuuluda riigikokku ning kõik liikmed töötavad Ojasalu sõnul komisjonis oma isiklike töökohustuste kõrvalt ja vaba aja arvelt.

Komisjon on tema sõnul kaalunud erinevaid õiguslikke lahendusi, isegi endale ise töötasu määramist, kuid see looks tema hinnangul huvide konflikti. «Komisjon, kelle ülesanne on jälgida rahaliste vahendite seaduspärast kasutamist ja korruptsiooniohtlike olukordade vältimist, ei saa oma tegevuses laskuda tasemele, kus ta ise annab oma otsustega ühiskonnas väärasid signaale, nagu oleks iseendale hüvede määramine õigusriigis lubatav halduspraktika,» selgitas Ojasalu.

Tasu suurus tuleb tema hinnangul määrata seadusega, samale seisukohale jõudis ka justiitsministeerium.

Ministeerium nentis, et erakonnaseadus ei anna komisjonile volitust oma liikmetele töötasu maksta, kuigi samas ei ole seal selleks ka otsest keeldu. Paraku aga tuleb siinkohal mängu ka korruptsiooniseadus, mis ütleb, et kui ametiisik teeb oma töö- või teenistuskohustuste raames otsuse, mis oluliselt mõjutab tema enda majandushuve, siis on tegemist huvide konfliktiga.

Ministeerium asus seisukohale, et kuna erakonnaseadus ei näe ette komisjoni liikmetele tasu maksmist, kuid kehtestab ülesanded ja kohustused, oleks õiguslikult kõige korrektsem täiendada seadust vastava sättega, nii et komisjoni liikmeid oleks võimalik töö eest tasustada.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon on loodud erakonnaseaduse kohaselt.
Komisjoni ülesandeks on kontrollida erakondade, valimisliitude ja üksikkandidaatide tegevuse vastavust erakonnaseaduses sätestatud nõuetele.

Komisjon kogub, kontrollib ja avalikustab pärast riigikogu, Euroopa Parlamendi või kohaliku omavalitsuse volikogu valimisi erakondade, valimisliitude ja üksikkandidaatide valimiskampaania rahastamise aruanded ning avalikustab need oma veebilehel.

Komisjoni liikmed on Ardo Ojasalu, Kaarel Tarand, Taavi Aas, Toomas Mattson, Tiit Riisalo, Anu Toots ja Meelis Atonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles