Teadlased tuvastasid Marsil voolava vee

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadel ja suvel Marsi kraatri nõlva sees ilmnev voolav vesi
Kevadel ja suvel Marsi kraatri nõlva sees ilmnev voolav vesi Foto: SCANPIX

Teadlased leidsid tõendeid voolavast soolasest veest Marsi nõlvadel. Kui avastatud märgid paika peavad, oleks tegemist esimese avastatud aktiivselt voolava veega punasel planeedil, vahendas AFP.

NASA Marsi missioon on andnud eluvormide otsingule kosmosest uue fookuse. Teadlased loodavad, et lähemate aastate jooksul suudavad eksperimendid laborites ja uued kosmosemissioonid tuua nähtusse rohkem selgust.

«Me oleme leidnud korduvaid ja prognoositavaid tõendeid, mis viitavad Marsil voolavale veele,» kinnitas Marsi uurimise programmi juhtivteadlane Michael Meyer.

USA kosmoseagentuuri sõnul on Marsi orbiidil tiirlev kosmosesond tähendanud alates 2006. aastast korduvalt juhtumeid, mis näitavad vee voolamist erinevates kohtades Marsi suve ja kevade vältel. Väidetavalt on kosmosesond viimase kolme aasta jooksul salvestanud tuhandeid vee voolamisi seitsmes erinevas kohas. Samuti on tuvastatud 20 võimalikku voolamiskohta.

«Parim selgitus, nii kaugetele vaatlustulemustele on voolav soolane vesi, ehkki see uurimus seda veel ei tõesta,» ütles Arizona ülikooli teadlane Alfred McEwen. «Tegemist on praegu mõistatusega, aga ma usun, et see on edasiste uuringute ja eksperimentidega lahendatav mõistatus,» lisas ta.

Varem ei ole Marsilt voolavat vett avastatud. Küll on poolustel tähendatud jääd. Kõik eluvormid vajavad püsimiseks vett. Seega vee eksisteerimine viitab võimalikule primitiivsele elule Marsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles