Langevate tähtede imetlemist segab tänavu helendav täiskuu

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu Observatooriumi andmeil saavutab perseiidide meteoorivool sel nädalal maksimumi, kuid täiskuu tõttu on vaatepilt kahvatum kui muidu.

Observatooriumi erakorraline teadur Taavi Tuvikene rääkis Postimees.ee´le, et kõige rohkem on meteoore ehk langevaid tähti näha ööl vastu laupäeva, 13. augustit, kuid perseiide näeb ka mitu päeva enne ja pärast seda.

«Paraku on taevas täiskuu, mille tõttu on näha tunduvalt vähem meteoore, kui päris pimeda taevaga näeks,» nentis Tuvikene.

Tema sõnul ei saa laupäeva öösel näha olevaid langevaid tähti tähesajuks siiski nimetada. «Tähesadu on see, kui tunnis on näha tuhandeid meteoore ja sellist nähtust ei ole praegu oodata,» märkis teadur.

Augustitaevas tasub Tuvikese sõnul tähelepanu pöörata ka Jupiterile, mis tõuseb praegu kella 23 paiku, kuid augusti lõpus juba enne kella 22. «Palja silmaga paistab Jupiter väga heleda tähena kagu suunas, kuid teleskoobiga võib näha ka Jupiteri kaaslasi ja pilvevööte,» rääkis ta.

Astronoomiahuvilised on tema sõnul sel nädalal oodatud Jõgevamaale Palale, kus 10.-14. augustini toimub astronoomiahuviliste kokkutulek. Lisaks loengutele toimuvad nii tähistaeva kui Päikese vaatlused teleskoopidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles