Suurim Iiri pank taas sügaval kahjumis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa lipp.
Iirimaa lipp. Foto: SCANPIX

Bank of Ireland kukkus tänavu esimese poolaastaga sügavale kahjumisse, kuna kõrgenenud rahastamiskulud pühkisid minema enam kui veerandi panga puhtast intressitulust.

Kitsikust ei leevendanud isegi tõsiasi, et halbade laenude kahjumid 21 protsendi võrra vähenensid.

Iirimaa suurima laenuandja maksueelne kahjum oli aasta esimeses pooles 556 miljonit eurot. Võrdluseks: mullu tuli sama ajaperioodiga 116 miljonit eurot kasumit.

Bank of Irelandi tegevdirektor Richie Boucher ütles: «Võla fundeerimiskulud ja riikliku garantii lõivud avaldavad jätkuvalt survet meie tegevustulule, kuid meie puhas intressitulu vastab laias laastus ootustele.»

Panga kasumile andis hoobi ka elukindlustuse osakonna investeeringute kokkuvarisemine – aastatagune 189 miljoni eurone kasum pöördus 115 miljoni euro suuruseks kahjumiks.

Boucher süüdistas selles Iiri riigivõlakirjade viletsat sooritust.

Samas kinnitab Boucher, et pank on jätkuvalt taastumisteel ning jääb oma väljaütlemistes ettevaatlikult optimistlikuks.

«Me mängime jätkuvalt otsustavat rolli Iiri majanduse taastumises, mis kestab vaatamata probleemidele rahvusvahelistel võla- ja kapitaliturgudel, mis võivad mõjutada globaalmajanduse kasvu,» ütles ta.

Juunikuus pääses Bank of Ireland valitsuse kontrolli alla langemisest, kuna appi ruttas rühm välismaiseid institutsionaalseid investoreid, kes nõustusid ostma üles kuni 1,12 miljardi euro väärtuses selle vaevatud laenuandja aktsiaid.

Investorite hulka kuulusid ameeriklasest miljardär Wilbur Ross, Kanada fond Fairfax ja mitmed USA fondihaldurid, kes on lubanud osta pangast ligikaudu 35-protsendilise osaluse.

Uute investorite saabumine langetab riigi osaluse pangas alla ühe komandiku aktsiatest.

Bank of Ireland on ainus suurem Iiri pank, mis veel erakätesse on jäänud.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles