Šveits kaalub frangi sidumist euroga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveits kaalub frangi sidumist euroga.
Šveits kaalub frangi sidumist euroga. Foto: SCANPIX

Šveitsi frank tõmbus tagasi eilsetest rekordkõrgustest, kui riigi keskpank andis järjekordse kogupaugu oma lenduläinud valuuta kammitsemiseks – välistamata isegi võimalust kinnitada ta räsitud euro külge.

Alpiriigi keskpanga asepresident Thomas Jordan ütles, et rahapoliitikud kaaluvad ühe võimalusena frangi tugevnemise talitsemiseks selle ajutist sidumist euroga.

«Vahetuskursi mõjutamiseks on lubatud mistahes ajutised meetmed, kuni nad on pikemas perspektiivis hinnastabiilsusega vastavuses,» ütles ta.

Jordan lisas samas, et keskpank kavatseb kasutada ka muid taktikaid, andes hoogu spekulatsioonidele, et asutus võib esmakordselt alates 1970. aastatest kehtestada trahviintressid välismaalaste frangihoiustele.

«Meil on praegu veel võimalusi ajada ekspansiivset rahapoliitikat ilma Šveitsi franki sekkumata,» ütles ta.

Jordani kommentaaride taustaks oli keskpanga järjekordne rünnak «massiivselt ülehinnatud» frangi vastu: Šveitsi rahaturg ujutati valuutanõudluse rahuldamiseks likviidsusega üle.

Šveitsi frank on viimastel nädalatel teinud peadpööritavat tõusu, tõugatuna tagant investoritest, kes otsivad pelgupaika euroala ja USA riigivõla, samuti globaalse majanduskasvu hääbumise eest.

Viimase kuuga on frank tõusnud euro suhtes enam kui 12 protsenti, ähvardades muutuda ühisrahast kallimaks.

Käesoleva nädala alguses käis frank ära kõigi aegade rekordkõrgustes: kurss euro suhtes oli korraks koguni 1,0094 franki.

Siiamaani pole Šveitsi keskpank oma katsetes franki kontrolli alla saada erilist edu kogenud, kuna nõudlus valuuta järele ei allu nende kontrollile ning ilmselt ei taheta otseselt turgudele sekkuda ja franke müüma hakata.

Keskpanka on kodumaal teravalt kritiseeritud 2009. ja 2010. aastate ebaõnnestunud ja kulukate katsete eest oma valuutat nõrgestada, mis tõi asutusele 21 miljardi frangise kahjumi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles