Kommersant: FSB tabas kiirrongi Sapsan õhkimist ettevalmistanud jõugu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sapsan Nižni Novgorodi raudteejaamas.
Sapsan Nižni Novgorodi raudteejaamas. Foto: SCANPIX

Föderaalse julgeolekuameti (FSB) oletusel valmistas juulis kinni võetud diversioonirühm ette terroriakti raudteel, kus liigub Moskva-Peterburi liinil sõitev kiirrong Sapsan.

Varem oli teatatud, et neli kinnivõetut kavandasid plahvatust transpordiobjektil Moskva oblastis. FSB siis detaile ei avalikustanud.

FSB allikas rääkis aga nüüd ajalehele Kommersant, et ideega panna raudteele lõhkekeha tuli selle aasta juunis välja 22-aastane Islam Hamužev. Uurijate andmetel lahkus mees 2010. aastal kodusest Kabardi-Balkaaria Vabariigist, läbis põrandaaluse ettevalmistuslaagri Dagestanis ja sõitis Moskvasse.

Hamuževi kaaslane Murad Eldibijev ostis majapidamiskauplustest kokku ammooniumnitraati sisaldavat väetist, mis on vajalik lõhkeseadeldise valmistamiseks.

Terroriakti ettevalmistustööd toimusid Losinoostrovskaja raudteejaama lähistel asuvas korteris.
Jõugu kolmas liige oli Fjarit Nevljudov, kes pidi täitma autojuhi rolli. Neljas kahtlusalustest on Murad Umajev, kes uurijate andmetel ei võtnud terrorirünnaku ettevalmistamisest otseselt otsa, kuid ta viibis pidevalt diversioonirühma nõupidamistel ja oli plaani üksikasjadega kursis.

Juuni lõpus hakkasid mehed otsima plahvatuse võimalikku toimumiskohta. Nad valisid välja raudteelõigu Firsanovka jaama lähistel Himki metsas, mida mitu korda päevas läbib kiirrong Sapsan.

Juuli alguses otsustas terroriakti peaideoloog Hamužev sõita mingi põhjusel Kabardi-Balkaariasse ning tegi plahvatuse täideviimise ülesandeks Edilbijevile ja andis talle ühtlasi ka karabiini Saiga. Hamužev võeti kinni 2. juulil ja Kabardi-Balkaariasse ei jõudnudki.

Edilbijev püüdis pommi komponentidest vabaneda, peites neid ühte parki. Korrakaitsejõud võtsid mehe kinni ja samaaegselt temaga võeti kinni Umajev. Lõpuks tabati ka Nevljudov.

FSB allika väitel kontrolli julgeolekuamet terroristide tegevust plahvatuse kogu ettevalmistusprotsessi käigus. See, millal ja kuidas korrakaitsejõud terroriakti ettevalmistamisest haisu ninna said, pole teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles