Politsei: vaenu õhutamise menetlusi ei algatata kergekäeliselt

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Politsei on vaenu õhutamise paragrahvi alusel menetluse algatamisel väga ettevaatlik, sest karistamisel peab olema väga selgelt põhjendatud ka ähvardusega tekitatud oht inimese elule või tervisele.

Nii tänavu kui mullu on politsei algatanud kaks väärteomenetluse vaenu õhutamise paragrahvi alusel. 2009. aastal karistusseadustiku selle paragrahvi alusel väärtegusid ei alustatud.

«Politsei ei alusta vaenu õhutamise paragrahvi alusel väärteomenetlusi kunagi kergekäeliselt,» rõhutas Põhja prefektuuri pressiesindaja Aleksandra Solntseva.

«Kuigi paljudele võib vaenu õhutamisena tunduda igasugune solvav netikommentaar, saab politsei siiski lähtuda antud juhul vaid seadusest. Nimelt näeb karistusseadustik ette karistuse tegevuse eest, millega on avalikult kutsutud üles vihkamisele, vägivallale või diskrimineerimisele, kui sellega on põhjustatud oht isiku elule, tervisele või varale,» rõhutas ta, et selline oht peab karistamise järel olema ka selgelt tõendatud.

Kui sama paragrahvi alusel alustatakse kriminaalmenetlust, menetleb seda juba kaitsepolitseiamet. Viimastel aastatel pole kapo pressiesindaja Kristina Rometi kinnitusel vaenu õhutamise paragrahvi alusel kriminaalmenetlusi algatatud.

Romet kinnitas, et kaitsepolitsei pöörab tähelepanu igasugusele ebaseaduslikule tegevusele, mille uurimine ja ennetamine on nende kohustus. «Paraku kaitsepolitseiameti kõik ennetuslikud abinõud, muuhulgas ka teabe kogumine ja töötlemine, on riigisaladus,» ei saanud ta täpsustada, mil viisil ja määral kapo internetis toimuvat jälgib. Küll aga kinnitas ta, et amet jälgib teatud isikuid ja internetikeskkondi, kus ebaseadusliku tegevuse oht on suurem.

MTÜ Seksuaalvähemuste kaitse ühingu juhatuse liige jurist Reimo Mets leidis, et politsei suhtub liiga suvaliselt vaenu õhutamist puudutavate menetluste algatamisse, jättes mingil põhjusel seksuaalvähemusi ähvardavad internetikommentaarid tähelepanuta. Nii on tema mitmed avaldused tagasi lükatud, kuid näiteks rahvuslikul pinnal vaenu õhutanud blogijale määrati eelmisel nädalal väärteokorras 100 euro suurune trahv.

---
Karistusseadustiku § 151. Vaenu õhutamine
(1) Tegevuse eest, millega avalikult on kutsutud üles vihkamisele, vägivallale või diskrimineerimisele seoses rahvuse, rassi, nahavärvi, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, seksuaalse sättumuse, poliitiliste veendumuste või varalise või sotsiaalse seisundiga, kui sellega on põhjustatud oht isiku elule, tervisele või varale, –
karistatakse rahatrahviga kuni kolmsada trahviühikut või arestiga.

(2) Sama teo eest, kui
1) sellega on põhjustatud inimese surm või tekitatud tervisekahjustus või muu raske tagajärg või
2) see on toime pandud isiku poolt, keda on varem karistatud sellise teo eest või
3) see on toime pandud kuritegeliku ühenduse poolt, –
karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

(3) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatud teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, –
karistatakse rahatrahviga kuni 3200 eurot.

(4) Käesoleva paragrahvi lõikes 2 sätestatud teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, –
karistatakse rahalise karistusega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles