Tšetšeenia teismelised püüdsid Norra tulistajale vastu astuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utøya saarele osutav viit
Utøya saarele osutav viit Foto: SCANPIX

Norra meedia avaldas eelmisel nädalal kangelasliku loo Tšetšeenia päritolu noormeestest, kes püüdsid Utøya saarel massimõrva sooritanud Anders Breivikut peatada.

17-aastane Måvsar Zjamaev ja 16-aastane Rustam Daudov rääkisid Norra ajalehele Dagbladet, et olid 22. juulil parasjagu õhtusöögile minemas, kui kuulsid esimesi laske.

Otse nende silme all lasi Anders Behring Breivik maha kolm noort, mispeale poisid metsa peitu pugesid.

Måvsar, kes oli ka oma kodumaal sarnaseid rünnakuid pealt näinud, helistas isale. Isalt sai poiss julgustust, lisaks ütles isa pojale, et ta ei tohiks vaid enda peale mõelda.

«Ta palus mul proovida aidata nii paljusid kui võimalik,» meenutas Måvsar isa sõnu. Samuti olevat isa öelnud, et ta peaks kurjategijat vastu ründama.

Pärast telefonikõnet ja järjekordse tulistamisepisoodi tunnistamist otsustasid poisid Måvsari isa nõu kuulda võtta.

Måvsar, Rustam ja veel üks noormees varusid vasturünnakuks kive ja hakkasid Breiviki suunas liikuma.

«Olime temast ehk kolme meetri kaugusel ning valmistusime rünnakuks, kuid siis tulistas ta meie sõpra pähe. Siis viskasime lihtsalt kive ja jooksime elu eest,» jutustas Rustam.

Kuna Breiviki ründamine osutus raskeks, liikusid noormeeste mõtted kaaslaste päästmisele. Måvsari sõnul õnnestus tal pakku viia 23 noort. Ta püüdis ka vette hüpanud põgenejaid päästa, kuid suutis vette appi minna vaid kolmel korral.

Lõppenud jõuvarude tõttu tuli tal pealt vaadata vaid mõne meetri kaugusel olnud noormehe uppumist.

Rustami sõnul oli sõber siiski tubli ja suutis aidata paljusid, justkui Superman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles