Eksperdid: Vene sotsiaalpoliitika soodustab elanike lumpeniseerumist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerjus Moskvas Punasel väljakul.
Kerjus Moskvas Punasel väljakul. Foto: SCANPIX

Venemaa sotsiaalpoliitika reprodutseerib riigis vaesust, kirjutab tänane ajaleht Vedomosti.

 

Eksperdid, kes valitsuse ülesandel täpsustasid Venemaa arengustrateegiat kuni 2020. aastani, tunnistasid faktiliselt seda, et valitsuse sotsiaal- ja majanduspoliitika on jõuetu.

Raport on vaadatud läbi asepeaministri Igor Šuvalovi juures aset leidnud nõupidamisel. Enne augusti lõppu võetakse see ette peaministri Vladimir Putini juhitaval valitsusistungil.

Raporti, mille nimeks on «Kasvu uus mudel – uus sotsiaalpoliitika», soovitab kasvu inimkapitali kõrgema kvaliteedi arvelt.

Selleks aga peavad eksperdid hädavajalikuks, et valitsus uuendaks sotsiaalpoliitikat. Uus sotsiaalpoliitika peab toetama mitte üksnes vähekindlustatud elanikkonna gruppe, vaid ka neid, kes on suutelised innovatsiooniks.

Eksperdid kinnitavad, et allpool elatusmiinimumi olevate sissetulekutega inimeste arv vähenes 29 protsendilt aastal 2000 kuni 13 protsendini aastal 2010. Vaatamata sellele on sotsiaalselt teravad probleemid endiselt alles. Laste kontsentratsioon vaestes peredes viib inimpotentsiaali kvaliteedi langusele riigis, hoiatavad eksperdid.

Häireks annab impulsi ka see, et vaeste töövõimeliste inimeste seas suureneb majanduslikult passiivse elanikkonna osa.

Tegelikult algas vaeste taastootmine Venemaal samaaegselt nendest erilise vaesuse subkultuuri formeerimisega.

Aastal 2009 ei väljendanud 6,9 miljonit tööealist meest soovi töötada, aastal 2000 oli neid 5,9 miljonit. See tähendab aga sotsiaalabi saavate inimeste arvu suurenemist ja lumpeniks muutumist.

Vaesuse subkultuuri kandjaid on Venemaal viis miljonit inimest, kusjuures see number ei sisalda kodutuid ega illegaalseid migrante.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles