Baierimaa väikelinn korraldab hauaplatsiloterii

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnuaed Berchtesgadenis Lõuna-Saksamaal.
Surnuaed Berchtesgadenis Lõuna-Saksamaal. Foto: Kilian Pfeiffer / AP / Scanpix

Kunagi Adolf Hitleri puhkusepaigana kuulsaks saanud Lõuna-Saksamaa linnake Berchtesgaden korraldab loterii, mille võitjatele langeb sülle õigus saada maetud otse Alpide jalamile.

Maalilises linnakeses on juba ammu valitsenud hauaplatside puudus, mistõttu peavad ametnikud aina ütlema ära inimestele, kes soovivad endale matmispaika kindlustada.

Nüüd on ametnikud aga teatanud, et Alpide jalamil asuvas linnas on vabanenud umbes 200 hauaplatsi – need 140 matmispaika ja 60 urnimatuse paika jagatakse välja loteriiga.

Liisku tõmmatakse ülehomme ning kõigil seni loteriile registreerunutel on üsna head võidušansid: linnakese 7800 elanikust konkureeris laupäevase seisuga 200 matmispaigale 280 inimest.

«Me tahtsime, et kogu asi oleks võimalikult aus,» selgitas kummalist loteriid omavalitsuse juht Anton Kurz.

Hauaplats Berchtesgadeni surnu aial maksab 490–760 eurot. Elanikud võivad seda taodelda nii endale kui oma sugulastele.

Saksa matusekorraldajate liidu teada pole nad kunagi varem puutunud kokku olukorraga, kus hauaplatside arv on väiksem kui nõudlus. Mitmel pool Põhja-Saksamaal on olukord isegi vastupidine ning surnuaedades on kohti üle.

Berchtesgaden oli Adolf Hitleri lemmikpaik puhkamiseks ning ta ostis maja linna kohal asuvas mägiasulas Obersalzbergis. Natsi-Saksamaa perioodil sai sellest valitsuse teine tööpaik.

Tänapäeval on piirkond populaarne matkajate ja mägironijate seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles