Tartu südalinna parkide hooldaja ütles lepingu üles

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maltsa kasvanud haljasala Vabaduse puiestee ja Laia tänava ristmiku juures.
Maltsa kasvanud haljasala Vabaduse puiestee ja Laia tänava ristmiku juures. Foto: Margus Ansu

Tartu südalinna parkide heakorra eest hoolitsema pidanud haljastusfirma ütles Tartule kolmeaastase lepingu üles esimese seitsme kuu järel, pärast seda, kui linn pea iga kuu leppetrahve tegi.

«Linn kraapis kogu aeg nii palju maha, et me ei näinud mõtet, olime niigi teatud liikides mitme aasta töid ette teinud,» ütles OÜ Kesklinna Pargid juhatuse liige Üllar Vaserik. «Lihtsalt vaatasime, et see ei ole meile sobiv. Iga väikegi asi püüti kinni, paistab, et eelarvega on linnal seis nii pingeline. Meie pakkumine oli hästi piiri peal.»

«Leping on üles öeldud ja nad on valmis leppetrahvi maksma,» kinnitas Tartu linnamajanduse osakonna asejuhataja Andres Pool, et koostöö firmaga Kesklinna Pargid läheneb lõpule.

Ta rääkis, et leping lõpeb septembri lõpus, kui on möödas kaks kuud etteteatamisaega. Kesklinna Pargid palus leppetrahvi kinni pidada augustis ja septembris välja makstavatelt summadelt, seega, nagu Pool sedastas, tahab firma koostöö lõpetada rahumeelselt.

Nii ütles ka Vaserik: «Saatsime viisakalt lepingu kohaselt kirja, ega me riiuga lahku ei läinud. Ikka sõbralikult, aga olid puhtmajanduslikud põhjused.»

Linn on rahulolematu
Vaserik on linnaametnikele ette heitnud kiusakust ja see kumab läbi ka ajalehele antud vastustest. Pool aga on seda meelt, et firmale ei ole leppetrahve rakendatud asjata, kuigi neid on tehtud peaaegu igal kuul, mil Kesklinna Pargid on Tartus toimetanud.

«Tegelikult on nad hooldanud kehvasti ja me ei kiusa, vaid kesklinn näeb jube välja. Nad said lõpuks aru, et ei suuda selle raha ja olemasoleva meeskonnaga tööd ära teha,» ütles Pool.

Kesklinna Parkide leping Tartuga algas selle aasta jaanuarist ja pidanuks kestma 2013. aasta lõpuni. Firma töömaa on kõik kesklinnas olevad Emajõe paremkalda haljasalad Vabadussillast Võidu sillani ja teistpidi Emajõest Vanemuise ja Ülikooli tänavani.

Sisuks olid kõik tööd, mis haljasalal teha on: niita, lund lükata, puhastada, värvida, pesta, puid lõigata.

«Aga talvel oli lumega probleeme, kevadel puhastusega probleeme. Siis meil oli aprillis suur kisa, pakkusime, et äkki lõpetaksime lepingu, sest nad ei saa hakkama. Siis tuldi uue meeskonnaga peale, üritati juuni-juuli teha, aga välja ei tulnud see asi,» rääkis Pool.

«Praegu on kõnniteede ja niitmiste ja hekkidega probleeme,» tõdes Pool. «Ükski kuu ei ole kogu lepingujärgset hooldussummat välja makstud, sest kogu tööd ei ole ära tehtud.

Me pigem heas mõttes kiusasime, töö on vaja ära teha ja linn peab normaalne välja nägema. Mind isiklikult häirib, et Võidu silla juures vaatavad hekist välja hekist kaks korda kõrgemad puud. Selline ei saa olla Tartu kesklinn.»

Vaserik aga ütles, et kesklinn on intensiivse kasutusega piirkond ning et kui firma kell 7 lõpetab koristamise, algab kohe uus prügistamise aeg ning ametnike tööle minemise ajaks võib ikka kusagile prügi pudenenud olla.

Uus võimalus
Kesklinna Parkidel on võimalus kandideerida uuel haljastute hooldamise hankel. Pooli sõnul ei too lepingu enne tähtaega lõpetamine selleks takistusi.  «Kuid konkurents on tihe ja haljastusfirmasid lõpmata palju. Selge on aga, et vanaviisi me ka jätkata ei saa,» ütles ta.

Vaserik kinnitas, et uuesti üritada on plaanis, sest nüüd on teada, kui palju töö tegelikult maksab ja kui palju tuleb arvestada linnapoolsete mahaarvamiste tarbeks.

Kesklinna Pargid hooldab haljasalasid ka Tallinnas, Rakveres, Pärnus ja Viljandis. Vaseriku sõnul lõpetas firma esimest korda lepingu enne tähtaega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles