Lugejad eelistavad Hvostovi ja Petronet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Linnaraamatukogu kõige nõutum raamat on Andrei Hvostovi «Sillamäe passioon», mille 15 eksemplarile oli eile pärastlõunal järjekorras 80 lugejat, ligi 50 soovijaga järgneb populaarsuselt Justin Petrone «Minu Eesti», 2. osa.

«Ilmselt on huvi selle vastu, kuidas me väljapoole paistame, ikka suur,» kommenteeris Tartu linnaraamatukogu teenindusjuht Merike Karolin. Petrone Prindi reisiraamatute sarja tema kinnitusel avariiulilt võtta ei saagi, sest enamasti liiguvad need raamatud järjekorra alusel.

Erandiks on raeplatsi lugemistoa eksemplarid, millele külastajad end järjekorda panna ei saa. Sestap võib Karolini hinnangul olla sealne valik suurem.

Linnaraamatukogu teatel on sel suvel suur nõudlus ka põhjamaade kriminaalromaanide järele. Teiste seas tuntakse huvi Jo Nesbo, Henning Mankeli, Stieg Larssoni ja Erica Falcki teoste vastu.
«Eesti autoritest on hetkel väga nõutud ka Indrek Hargla apteeker Melchiori raamatud,» lisas Karolin.

Lugejaid palju

«Kõige tihedamatel päevadel, mis juhtuvad enamasti olema esmaspäevad, küünib külastuste arv üle kahe tuhande,» kinnitas Karolin ja lisas, et juunikuus löödi ka ilukirjanduse saali rekord, mil päevas kogunes 657 külastust.

Kuigi tänavu juunis-juulis oli linnaraamatukogu laenutuste arv mõnevõrra suurem kui eelmisel suvel, on peamaja külastuste arv mullusega võrreldes vähenenud 53 544-lt 51 335-le.

«Otsustades kahe kuu laenutuste järgi, armastab meie külastaja endiselt palju lugeda,» kinnitas Karolin ja lisas, et populaarne on ka Raekoja platsi lugemistuba.

Tehnikakirjanduse osakonna juhataja Ülo Treikelder ütles, et tavaloogika ja terve talupojamõistuse järgi peaks inimestel südasuvisel ajal olema mustmiljon muud asjatoimetust rannas, maal või suvekodus ja linnamüüride vahel raamatu lugemine peaks olema viimane, millele kasinat puhkuseaega kulutada.

«Aga võta näpust, linnaraamatukogus käib vilgas tegevus, lugejad voorivad remonditõkkeid trotsides uksest sisse-välja, jalutavad riiulite vahel,» tõdes Treikelder. «Isegi vihmane ilm ei paista neid heidutavat.»

Praktiline kirjandus hinnas

Treikeldri sõnul on tehnikakirjandusest lugejate seas menukas eeskätt ehitus- ja remonditöid käsitlev lektüür. Järgnevad lillekasvatuse, aiapidamise ja hoidiste valmistamise raamatud.  
Selle suve eripäraks on tema hinnangul liikluseeskirjahuvi, sest esimesest juulist kehtib uus liiklusseadus. «Seetõttu on selle vastu ka suur huvi, olgu siis kommenteeritud või kommenteerimata kujul,» selgitas ta.

Ilukirjanduse peaspetsialist Tiina Sulg märkis, et suvel otsitakse eeskätt kergemat, meelelahutuslikku kirjandust või raamatuid, millesse muul ajal süveneda ei jõua.
«Tartlased armastavad lugeda oma kodulinnaga seotud teemadel: Mihkel Muti mälestusteraamatud ja Viivi Luige «Varjuteater» on ika endistviisi järjekorranimistutes,» lisas ta.

Laupäeval läks linnaraamatukogu suviselt töögraafikult üle tavapärasele ja tänasest ollakse taas avatud kell 9–20.


kas teate?

Tartu linnaraamatukogu  edetabel 1.05–18.08.
• 1. Justin Petrone, «Minu Eesti»
II osa – 280 laenutust
• 2. Elizabeth Gilbert, «Söö, palveta, armasta» – 278 laenutust
• 3. Lea Arme, «Ada Lundver» – 202 laenutust
• 4. Viivi Luik, «Varjuteater» – 201 laenutust
• 5. Margus Karu, «Nullpunkt» – 176 laenutust
• 6. Sofi Oksanen, «Puhastus» – 175 laenutust
• 7. Stieg Larsson, «Tüdruk, kes mängis tulega» – 160 laenutust
• 8. Anu Samarüütel, «Minu London» – 159 laenutust
• 9. Liis Kängsepp, «Minu Argentina» – 158 laenutust
• 10. Stephenie Mayer, «Koidukuma» – 151 laenutust
Allikas: Tartu linnaraamatukogu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles