Swedbank: tulla võib uus kriis ja sotsiaalsete rahutuste laine

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka protestija heitmas kivi politseinike suunas.
Kreeka protestija heitmas kivi politseinike suunas. Foto: Reuters / Scanpix

Majanduses toimuvat on praegu väga keeruline ennustada ning välistada ei saa ka selliseid negatiivseid arenguid nagu uus kriis, osade riikide euroalast lahkumine ja sotsiaalsete rahutuste voog arenenud maades, ütles Swedbanki analüütik Annika Paabut.

«Praegusel hetkel tegelikult majanduse prognoosimine ei erine väga palju sellest, mida toodavad oma prognoosidega kõikvõimalikud teadjamehed alates Igor Mangist kuni Kuuse Ennuni,» tõdes Paabut.

Maailma majanduskasv on tema sõnul olnud oodatust kehvem ning uue kriisi tekkimise tõenäosus kasvanud. Välistatud pole, et veelgi rohkem euroala riike vajab rahvusvahelist päästepaketti. Mõned riigid võivad sootuks euroalast lahkuda. Riskiks on ka sotsiaalsete rahutuste kasv Euroopas, näiteks Hispaanias ja Itaalias. Samuti võib juhtuda, et USA ei suuda reformidega jätkata, mistõttu selle riigi majanduskasv peatub. Usaldamatuse kiire kasv võib viia likviidsuse olulise vähenemiseni sarnaselt Lehman Brothersist alguse saanud kriisiga.

Negatiivse stsenaariumi tõenäosus on Swedbanki hinnangul 30 protsenti ehk ligi kümne protsendipunkti võrra suurem kui kevadel. Põhistsenaariumi, mille kohaselt maailma majanduskasv aeglustub, kuid uut kriisi ei tule, tõenäosus on 60 protsenti. Selle stsenaariumi kohaselt suudetakse euroala lagunemist vältida, kuid poliitikute otsused jäävad siiski rahaliidu probleemide lahendamisel ebapiisavaks ning määramatus püsib kõrge.

«Palju on paanikat ja lõpptulemust ei tea veel keegi...» ütles Paabut majanduses valitseva olukorra kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles