USA idarannik valmistub hävitava orkaani tulekuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehituspoe müüjad eile Virginia osariigis klientidele ostuks generaatoreid valmis panemas. Orkaan Irene võib sel nädalavahetusel miljonid USA idaranniku elanikud ajutiselt elektrita jätta.
Ehituspoe müüjad eile Virginia osariigis klientidele ostuks generaatoreid valmis panemas. Orkaan Irene võib sel nädalavahetusel miljonid USA idaranniku elanikud ajutiselt elektrita jätta. Foto: AP/Scanpix

«Toidupoodides on pikad sabad, vesi ja paljud toiduained on lettidelt kadunud ja kodutarvete kauplused on läbi müünud kõik generaatorid, taskulambid ning muu hädaolukorraks vajaliku,» kirjeldas New York Times eile suurlinnas valitsevat olukorda.

Ligi nädal aega Atlandi ookeanil jõudu kogunud orkaani Irene arvatavale teekonnale jääb ette ligi 65 miljonit inimest USA idarannikul. Sealsete elanikeni peaks orkaan jõudma täna.
USA president Barack Obama hoiatas eile, et Irene võib põhjustada äärmiselt tõsiseid tagajärgi. «Kõik märgid näitavad, et see saab olema ajalooline orkaan,» sõnas ta.

Irene oli eilseks küll vaibunud teise kategooria orkaaniks, mille tuulekiirus ulatub 177 kilomeetrini tunnis, kuid eeldati, et tänaseks tugevneb Irene taas. Eksperdid arvavad, et ta võib ammutada lisajõudu, kuna liigub üle soojade vete.

Viie suurlinna mõjualal
Orkaani mõju peaks olema tunda tuhandetel kilomeetritel USA rannikualal, Põhja-Carolina osariigist Massachusettsini. Irene’i mõjusfääri jäävad ka suurlinnad, nagu New York, Washington, Baltimore, Philadelphia ja Boston.

Irene’i tulekuga kaasnevad suur merevee taseme tõus, tugev vihmasadu, üleujutused ja tugev tuul. Orkaanikeskuse teadlaste sõnul võib veetase kohati tõusta kolm-neli meetrit ja kaasa tuua tugevaid eluohtlikke laineid. Lühikese perioodi jooksul võib alla sadada kuni 30 sentimeetrit vihma.

Esimese osariigina peaks Irene tabama Põhja-Carolinat, kus asuvad ühed riigi kallimad kinnistud, luksusjahtidest pungil sadamad ja populaarsed kuurordid, kuid ka arvestatav hulk USA viljapõldudest. Irene peaks sinna jõudma täna, juba eile oli tuul seal märgatavalt tõusnud ning saarte randasid tabasid enneolematud lained.

Kohalik farmer Wilson Daught­ry rääkis AP-le, et aega pole raisata ning ta tegi kõik endast oleneva, et koristada ära nii palju oma maisi- ja kabatšokisaagist  kui võimalik. Vastasel juhul võib see kõik Irene’i tõttu hävida. Orkaan tabab osariiki ajal, mil enamik viljasaagist on just valminud.

Kariibi saartel viis inimelu nõudnud Irene tekitas hulgaliselt kahjustusi Puerto Ricol, Bahama saartel, Haitil ja Kuubal. Algul kardeti, et orkaan võtab kursi Florida osariigile, kuid tuuled muutsid selle suunda ja eile liikus Irene mööda ookeani paralleelselt Florida, Georgia ja Lõuna-Carolinaga.

New York Timesi andmeil oli eilseks eriolukord välja kuulutatud seitsmes osariigis: Dela­ware’is, Connecticutis, New Yorgis, Virginias, New Jerseys, Marylandis ja Põhja-Carolinas. Eriolukorra väljakuulutamine lubab osariikidel kasutada erireserve orkaani tagajärgede leevendamiseks.

New Yorgis suur vihmaoht
Kogu Irene’i mõjusfääri jääval alal on kehtestatud kas vabatahtlik või kohustuslik evakuatsioon, vahendas CNN. Olenevalt orkaani tugevusest ja kahjustuste ulatusest võib nädalavahetusel kohustusliku evakuatsiooni ala aga laieneda. Kõik linnad ja kogu rannikuala on suurendatud valmisolekus kriisiks ja ametnikud on palunud miljonitel inimestel ohustatud linnadest ja küladest lahkuda.

New Yorgi jaoks võib Irene olla üle aastakümnete esimene tõsisem orkaan. Viimati laastas New Yorki torm Hanna 2008. aasta septembris, mil Manhattanil sadas maha kümne sentimeetri jagu vihma.
Juba üleeile andsid New Yorgi linnavõimud ligi 100 000 inimesele käsu end valmis panna ja enne orkaani saabumist kodust lahkuda. Meer Michael Bloomberg soovitas inimestel koju jääda ja madalal asuvatest aladest eemale hoida. Võimud organiseerivad ise ohutsooni jäävate hooldekodude ja vanadekodude evakueerimist.

New Yorgis ei ole peamine hirm tugev tuul, vaid kiiresti tõusev veetase ning sademed, mis võivad põhjustada üleujutusi kogu linnas. Vee alla võivad jääda osa kesklinna metroost, mõned tunnelid ja muu maa-alune taristu. Üleujutused ohustavad kõige tõenäolisemalt Manhattani lõunatippu, kus asuvad näiteks Wall Street ja Maailma Kaubanduskeskus.

Irene mõjutab juba praegu tugevasti ka idaranniku lennu- ja rongiliiklust ning võib esile kutsuda veelgi ulatuslikumaid seisakuid. New Yorgi võimud kardavad, et vee alla võivad jääda suuremad lennujaamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles