Rein Lang Stockholmis: Põhjamaade toetus aitas vabaks laulda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Rein Lang
Kultuuriminister Rein Lang Foto: Toomas Huik

Kultuuriminister Rein Lang on täna Stockholmis, kus algab Balti riikide iseseisvumise taastamisele pühendatud Läänemere Festival, mille avakontserdil on kohal kõigi kolme Balti riigi kultuuriministrid, et avaldada Rootsile tänu Eesti, Läti ja Leedu vabaduspüüdluste tunnustamise eest 20 aastat tagasi.

Wallenbergi väljakul peetud kõnes märkis kultuuriminister Rein Lang, et Eesti taasiseseisvumine toimus eriliselt, laulva revolutsioonina, vahendas kultuuriministeeriumi pressiesindaja.

«Armastame rääkida, et me laulsime ennast vabaks. See kõlab ilusasti ja selles on suur annus tõtt, kuid me anname endale aru, et ka kõige ilusamad laulud ei oleks toonud meile vabadust, kui poleks olnud rahvusvahelist toetust meie püüdlustele. Ja me mäletame ka, et Rootsi ja teised Põhjamaad olid meie suuremaid toetajaid,» lisas Lang.

Kultuuriminister avaldas tänu ka rootsi ühiskonnale, kes oli aastakümnete jooksul andnud tuhandetele punase terrori eest kodumaalt põgenenud Eesti, Läti ja Leedu kodanikele varjupaiga ja võimaluse luua uus kodu. «Rootsis hakkasid tegutsema sajad Eesti organisatsioonid, koolid, laulukoorid. Ka Eesti eksiilvalitsus leidis siit endale aastakümneiks asupaiga,» märkis kultuuriminister Rein Lang.

Stockholmis 27. augustist 4. septembrini toimuv Läänemere Festival (Baltic Sea Festival) tähistab Balti riikide iseseisvuse taastamise 20. aastapäeva. Meenutades 23. augustil 1989 toimunud Balti ketti, alustatakse festivali Vabaduse keti korraldamisega, mis kulgeb Stockholmi kesklinnas Raoul Wallenbergi väljakult Berwaldhalleni kontserdimaja ehk festivali peamise toimumiskohani. Festivali korraldab avalik-õiguslik Rootsi Raadio koostöös paljude partnerite ja toetajatega. Sündmus kuulub Rootsi valitsuse toetusel toimuvasse ürituste sarja Balti Aasta 2011, mille raames meenutatakse Eesti, Läti ja Leedu taasiseseisvumiseni viinud sündmusi.

Festivali avakontserdil esinevad Balti riikide muusikud: Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Rahvusmeeskoor, Läti Raadio koor, tütarlastekoor «Liepaites» Leedust, dirigeerib Tõnu Kaljuste. Kavas on heliteosed Beethovenilt ja Baltimaade heliloojatelt: Peteris Vasksi, M. K. Ciurlionise ja Petras Januška loomingu kõrval ka Arvo Pärdi «In principio» ja Veljo Tormise «Kolm mul oli kaunist sõna».

Festivali raames esinevad veel Rootsi Rahvuslik Noorte Sümfooniaorkester Pärdi 3. Sümfooniaga Tõnu Kaljuste dirigeerimisel, Peterburi Maria Teatri solistid, koor ja orkester Valeri Gergijevi juhatamisel, Rootsi Raadio Sümfooniaorkester ja Segakoor ning Balti Noored Filharmoonikud Kristjan Järvi dirigeerimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles