Ilves: president peaks aitama vähendada ühiskonnas õelust ja tigedust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendikandidaadid Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand väitlesid BNSi pressikeskuses ajakirjanike ees.
Presidendikandidaadid Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand väitlesid BNSi pressikeskuses ajakirjanike ees. Foto: Toomas Huik

President Toomas Hendrik Ilves leidis, et presidendi üks olulisemaid rolle on vähendada ühiskonnas õelust ja tigedust.

«President peaks rõhutatult aitama meil vähendada õelust, tigedust, sapisust, mis domineerib poliitilises diskussioonis,» rõhutas Ilves ETV valimisdebatis.

«Eesti poliitika põhiküsimus on truudus Eestile ja alati vastuse leidmine küsimusele, kust me tuleme ja kuhu läheme? nagu on sedastanud president Lennart Meri,» sõnas presidendikandidaat Indrek Tarand.

«See väljendub presidendi töös selliselt, et tuleb igapäevaselt küsida, kas meil pole liiga palju ENSVd, liiga sulgunud ühiskonda, liiga saladuslikku ühiskonda?» loetles Tarand.

«Mis saladuslik ja sulgunud ühiskond? Mu meeles Eesti siiski kuulub avatumate ühiskondade hulka Euroopas, kui ma vaatan neid teisi riike, kus seda sulgumist esineb,» polnud Ilves Tarandiga nõus.

Indrek Tarandi etteheitele, et president pole piisavalt seisnud kaitseväelaste huvide eest olukorras, kus riigikogu asus muutma kaitseväe juhtimise struktuuri, vastas Ilves, et kaitseväe küsimuses Eesti põhiseadus, mis muidu on igati konsekventne, läks loogilisest raamist välja.

«Eesti oli ainus NATO riik, kus selline kummaline kord kehtis,» rõhutas president Ilves.

Presidendi rollist välispoliitika küsimustes rääkides nentis Ilves et on välisministrile soovitanud, et ka teistest ametkondadest näiteks kaitseministeeriumist võtta inimesi välisesindusvaldkonda tööle.

«Aga mul on eriarvamusi välisministriga olnud mitmetes asjades,» lisas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles